Norovirus na vzestupu. Spojené království hlásí nejvyšší počet případů za posledních deset let

Počet případů norovirové nákazy ve Spojeném království je „nejvyšší za posledních deset let“. Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) varuje před rostoucím počtem infekcí u osob starších 65 let a v domovech pro seniory, informuje deník Evening Standard.

Z údajů UKHSA vyplývá, že počet laboratorně potvrzených případů noroviru byl v týdnu do 19. února více než dvojnásobný ve srovnání s pětiletým průměrem před začátkem pandemie onemocnění covid-19. Údaje ukazují prudký nárůst hlášených případů, přičemž jejich počet se zvýšil ve všech věkových skupinách, nejvíce však u osob starších 65 let.

Pokud se nakazíte, zůstaňte doma!

Minulý týden bylo v britských nemocnicích pro dospělé obsazeno pacienty s průjmem a zvracením nebo s příznaky podobnými noroviru v průměru 547 lůžek v bylo. Ačkoli je to o 12 % méně než v předchozím týdnu, je to stále třikrát více než ve stejném období loňského roku.

V reakci na nárůst počtu případů připomíná UKHSA opatření, která mohou přispět k omezení šíření. Norovirus je silně nakažlivý a snadno se šíří kontaktem s nakaženou osobou nebo kontaminovanými povrchy. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří nevolnost, průjem a zvracení. Dobrou zprávou je, že většina nakažených se plně uzdraví během dvou až tří dnů.

Doktorka Lesley Larkin, která v UKHSA pracuje jako vedoucí oddělení dohledu nad gastrointestinálními infekcemi a bezpečností potravin, uvedla: „Pokud se u vás objeví příznaky noroviru, zůstaňte prosím doma a nechoďte do práce (zejména pokud pracujete se zranitelnými osobami nebo potravinami) ani neposílejte nemocné děti do školy či školky, dokud příznaky neodezní, respektive 48 hodin po jejich odeznění.“

Nejvyšší úroveň za posledních deset let.

Larkin upozorňuje, že k zabránění šíření tohoto viru je důležité pravidelné mytí rukou. Upozorňuje ale, že na norovirus nepůsobí desinfekční gely na bázi alkoholu – nejúčinnější je mytí mýdlem a teplou vodou. Nemocní by se měli až 48 hodin po odeznění příznaků vyvarovat vaření a pomoci při přípravě jídla pro ostatní, protože norovirus se může šířit přes kontaminované potraviny.

„V současné době je úroveň norovirů nejvyšší, jakou jsme v tomto ročním období zaznamenali za posledních deset let. Většina hlášených případů se týká osob starších 65 let a zaznamenáváme také nárůst hlášených ohnisek, zejména v domovech pro seniory.“ varovala Larkin.

Kromě noroviru se v britské populaci šíří i další viry – například koronavirus SARS-CoV-2 či chřipkový virus. Údaje ukazují, že v týdnu do 19. února se snížil počet hospitalizací kvůli onemocnění covid-19. Pozitivita výtěrů na chřipku zůstala ve stejném období stabilní na úrovni 2,4 %, což je jen o 0,1 % méně než v předchozím týdnu, nicméně i zde počet hospitalizovaných klesá.

Jak omezit šíření noroviru

  1. Pokud se u vás objeví příznaky noroviru, zůstaňte doma. Nechoďte do práce a neposílejte děti do školy dříve než 48 hodin po odeznění příznaků. Vyhněte se také návštěvám starších nebo nemocných příbuzných, zejména pokud jsou v nemocnici nebo v zařízení pro seniory.
  2. Často a důkladně si myjte ruce mýdlem a teplou vodou, zejména po použití toalety nebo po prodělaném onemocnění a před jídlem nebo přípravou jídla. Alkoholové gely norovirus nezabíjejí.
  3. Když nakažený norovirem zvrací, kapénky kontaminují okolní povrchy. K dezinfekci potenciálně kontaminovaných povrchů v domácnosti a běžně používaných předmětů, jako jsou toalety, vodovodní kohoutky, telefony, kliky dveří a kuchyňské povrchy, by se měl používat čisticí prostředek na bázi chlóru.
  4. Pokud jste se nakazili, vyhněte se vaření a pomoci při přípravě jídla pro ostatní po dobu nejméně 48 hodin po odeznění příznaků, protože norovirus se může šířit prostřednictvím kontaminovaných potravin, pokud s nimi manipulují lidé s příznaky onemocnění nebo nakažené osoby.
  5. Veškeré kontaminované oblečení nebo lůžkoviny vyperte v pracím prostředku při teplotě 60 °C, a pokud je to možné, používejte při manipulaci s kontaminovanými předměty jednorázové rukavice.
Diskuze (3) Další článek: DuckDuckGo má vlastní prohlížeč pro počítače. Je rychlý a zamete s cookie lištami

Témata článku: , , , , , , , , , , ,