Nová aplikace umí odhalit chudokrevnost na základě fotografie vašich nehtů

Odhalení jedné z nejčastějších krevních poruch na světě – anémie, tedy snížené koncentrace hemoglobinu – bude přibližně od jara příštího roku mnohem jednodušší než v současnosti. Vystačíte si s chytrým mobilním telefonem a aplikací, kterou vyvinuli odborníci z Emory University.

Lékaři typicky diagnostikují anémii pomocí celkového krevního obrazu. Výše zmíněná aplikace ale zvládne totéž, přičemž si vystačí s obyčejným snímkem vašich nehtů.

Její autoři ve studii publikované v Nature Communications vysvětlují, jak se jim podařilo získat algoritmus schopný provést analýzu barvy nehtového lůžka a na základě jejího výsledku stanovit hladinu hemoglobinu v krvi.

Nejprve vzali 227 fotografií nehtových lůžek lidí, jejichž hladiny hemoglobinu již byla známy díky výše zmíněnému krevnímu obrazu. Následně vytvořili algoritmus, který byl schopen spojovat barvy lůžek s určitými hladinami hemoglobinu. Když ho pak testovali na 100 nových subjektech, zjistili, že je dostatečně přesný na to, aby mohl sloužit jako efektivní nástroj pro screening anémie.

„Všechny ostatní point-of-care nástroje pro detekci anémie vyžadují externí zařízení a představují kompromisy mezi invazivitou, náklady a přesností,“ uvedl badatel Wilbur Lam v tiskové zprávě.

„Toto je samostatná aplikace, jejíž přesnost je srovnatelná s aktuálně dostupnými point-of-care testy bez nutnosti odebírat krev,“ dodal Lam.

Titulní foto: James Heilman, MD, CC BY-SA 3.0

Diskuze (3) Další článek: Windows 7 jsou podle NetMarketShare stále nejrozšířenějším systémem. Do konce roku by se to už mělo změnit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,