Nová konkurence SpaceX chce vysílat na oběžnou dráhu Země i stovku menších raket ročně

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 9

Názory k článku

08. 08. 2016 17:52

Trochu se divím, že když chcou vynášet malé váhy (cca 40kg),že nepřišli s něčím podobným jako Virgin Galactic, tedy vynést náklad do prvních cca 12km letadlem, udělit mu počáteční rychlost 700-900km\h a pak už stačí vypustit jen malou raketku (s malou váhou paliva, takže stačí motor s menším tahem), aby těch pár kg vynesl na nízkou dráhu kolem Země

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 08. 2016 08:34

O tomto projektu si myslím své, ovšem ten Mars nedá do roku 2025 ani omylem a mám na to i vsazeno.
> Já chápu, že jsou všichni rozčarování, že stojí tolik $ kg vynesený do vesmíru nebo alespoň na LEO, ale když vím, že prostě účinnější motory nemám tak bych se zaměřil na ně, a současné řešení bych přenechal co nejlevnější raketě, nejjednoduššímu spolehlivému motoru (min. náklady).
> Jaký motor? Motor, který potřebuje nízké teploty k chodu, nebo má omezený maximální tah (VASIMR čili magnetoplasma, iontové a další) není použitelný, pracuje se na nich, budou zřejmě použity na efektivní dálkové lety vesmírem (až se najdou $ na pořádné otestování a vychytání much), ale z povrchu použitelné nejsou.
> Já zatím vidím pouze teoreticky fúzní motor (na rozdíl od elektráren nemusí mít kladnou bilanci), pro který bude palivem deuterium / tritium či lépe deuterium / helium-3, kdy radiace je v naprosto zvládnutelných mezích. Ovšem není ani elektrárna, a mobilní řešení (ještě náročnější) vidím v řádech staletí 1 či 2 určitě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 08. 2016 08:32

Nemá to šanci, SpaceX se na začátku pokoušel o to samé, malé rakety ve velkém množství, všichni to chtěli i laická veřejnost, ale když došlo na lámání chleba, pak to nešlo, protože rakety byly nezajímavé pro větší akce a drahé pro veřejnost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 08. 2016 21:49

Bullshit
1. "Vytvořený trh s levnou přepravou menších a lehčích objektů na oběžnou dráhu bude znamenat i výrazné snížení cen, které budou přijatelné třeba i pro startupy a podobně." Levné to nebude ani omylem. Vynesení 1 kg Falconem 9 stojí 2 700 dolarů. Tito to zvládnou za "POUHÝCH" 55 000 dolarů - tedy 20krát dráže. Toto si SpaceX na začátku své existence taky myslel, že bude poptávka. Ale nakonec se ukázalo, že zájemců by bylo sice hodně, ale pro startupy je to pořád moc drahé. A to byla předpokládaná cena za 1 kg zhruba 5krát nižší - nějakých 10 000 dolarů. BTW: Konkurenční projekty s podobnou nosností, jako Vector Space jsou několikanásobně levnější.
2. "Navíc se rapidně zvýší frekvence letů - během roku 2020 už by společnost chtěla dosáhnout na přibližně stovku letů" Takže...
3. "Nová konkurence SpaceX" To není ani náhodou. SpaceX v roce 2016 vynese ekvivalent 420 000 kg. Kdežto tito Ferdové se v roce 2020 dostanou (možná) na 4 500 kg - to je prosím 93krát méně. To už můžete rovnou psát, že Applu vyrostla nová konkurence, protože na Žižkově otevřeli nový mobil bazar.
Každopádně jim přeju hodně štěstí. Kdyby se jim podařilo komerčně uspět, budu jen rád. Nicméně teď bych si jejich akcie nekoupil ani za zlatý prase.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor