Nová podjednotková vakcína proti covidu slibuje 100% účinnost proti závažnému onemocnění

Spolupráce farmaceutických firem GlaxoSmithKline (GSK) a Sanofi přinesla vakcínu, která údajně 100% zabraňuje závažným průběhům onemocnění a hospitalizacím spojeným s infekcí covid-19. Sanofi to uvádí v tiskové zprávě publikované minulý týden.

Od vypuknutí pandemie zkusily farmaceutické firmy k boji proti viru různé přístupy. Zatímco Pfizer a Moderna použily k napodobení struktury viru mRNA, AstraZeneca vsadila na genové inženýrství a upravila šimpanzí virus tak, aby se choval jako koronavirus způsobující covid-19, ale bez smrtících účinků. GSK a Sanofi používá osvědčený přístup v podobě podjednotkové vakcíny.

Jiná podstata očkovací látky

Na rozdíl od očkovacích látek s oslabeným nebo inaktivovaným virem podjednotková vakcína neobsahuje celý patogen. Její součástí jsou výhradně neškodné antigenní částice, jako jsou proteiny, polysacharidy nebo peptidy. Díky tomu neexistuje absolutně žádné riziko propuknutí nákazy a vakcína je v tomto směru výrazně bezpečnější.

Neškodné fragmenty viru se používají k tréninku imunitního systému, aby dokázal zahájit odpovídající reakci, až se objeví skutečný virus. Jejich výroba je složitější než v případě mRNA vakcín – jsou totiž syntetizovány v jiných organismech, například v kvasinkách nebo bakteriích, poté jsou odebrány, přečištěny a smíchány s adjuvans, jež zesilují imunitní reakci na podaný antigen.

Tato technika je sice časově náročnější a dražší než přístup založený na mRNA, ale již byla testována a široce používána například u vakcíny proti hepatitidě B nebo černému kašli. Vakcínu lze navíc skladovat při běžných teplotách v chladničce, čímž odpadá náročná logistika při přepravě do odlehlých koutů planety.

Zajímavostí je, že během prvních zkoušek nevyvolalo očkování u starších dospělých osob dostatečně silnou imunitní odpověď. Vědci se tedy vrátili o krok zpět, vakcínu „přeformulovali“ a začali s pokusy znovu. To je vrátilo o mnoho měsíců zpátky, proto zkoušky třetí fáze začaly až v květnu loňského roku.

Stoprocentní účinnost

Výrobce nyní zveřejnil předběžné údaje z klinických studií, které byly provedeny na více než 10 000 osobách na různých místech v Africe, Asii a Latinské Americe. Podle tiskové zprávy prokázala dvoudávková vakcína stoprocentní účinnost v prevenci závažného průběhu onemocnění včetně hospitalizací a zároveň 75% účinnost v prevenci středně závažného průběhu.

Vakcína rovněž přibližně v 58 % případů dokázala zabránit příznakům. Ačkoli to ve srovnání s čísly, která uváděli jiní výrobci, může znít jako relativně malé číslo, GSK a Sanofi poukazují na fakt, že se během provádění studie vyskytovalo více variant viru: „Žádná jiná třetí fáze celosvětové studie účinnosti nebyla prováděna s tolika variantami, které vzbuzovaly obavy, včetně omikronu.“

Kromě toho, že se nová vakcína používá i jako posilovací dávka po vlastním dvoudávkovém režimu, ji také testovali jako booster po očkování vakcínami Pfizer nebo AstraZeneca. Ukázalo se, že neutralizační protilátky se zvýšily 18 až 30krát. V případě podání třetí dávky po dvou dávkách vakcíny GSK a Sanofi byly hladiny protilátek vyšší dokonce 84 až 153krát.

Vzhledem k tomu, že velká část populace v USA a Evropě již absolvovala první a druhé očkování, usiluje výrobce o to, aby nová vakcína byla v těchto oblastech schválena jako posilující dávka. V dohledné době proto předloží své žádosti o schválení regulačním orgánům.

Diskuze (30) Další článek: Rychlý jako desktopy. Intel chystá 16jádrový mobilní čip Alder Lake-HX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,