Nová studie spojila chřest s rakovinou a na internetu propukla panika

V uplynulých dnech mnozí internetoví uživatelé zadávali do vyhledávačů fráze typu „asparagus causes cancer“, aby získali informace o tom, zda chřest skutečně může způsobovat rakovinu. Studie publikovaná v prestižním magazínu Nature totiž naznačila, že aminokyselina asparagin umožňuje agresivní formě rakoviny prsu rychlejší šíření tělem.

Tento výsledek ovšem rozhodně nepředstavuje důvod ke strachu z konzumace dotyčné zeleniny. Za prvé, dotyčný výzkum byl prováděn na myších a nikoliv na lidech. Za druhé, šlo o myši, které již rakovinou trpěly – tudíž domněnka, že jí asparagin způsobil, je zcela mylná.

V neposlední řadě je třeba zmínit že, tato aminokyselina se nachází nejen v chřestu, ale i v celé řadě dalších potravin a navíc ji dokážou syntetizovat i některé naše buňky.

Pokud se ale vztah mezi asparaginem a rychlostí šíření nádorových buněk potvrdí, odborníkům by to teoreticky mohlo umožnit vyvinout nové metody léčby založené na zablokování jeho produkce a speciální dietě. Zatím jde ale jen o teorii.

„V současné době neexistují žádné důkazy o tom, že omezování některých potravin může pomoci bojovat proti rakovině. Je tedy důležité, aby si pacienti během léčby o všech zamýšlených změnách ve svém jídelníčku nejprve promluvili s lékařem,“ upozornil Martin Ledwick z UK Cancer Research.

Lze ovšem předpokládat, že navzdory výše zmíněným skutečnostem se najde řada vychytralců, kteří aktuální situace využijí a začnou podobné diety nabízet coby účinné prostředky proti rakovině.

Diskuze (7) Další článek: Apple Music za 69 korun? Pro studenty už i v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,