Nová vodní turbína vyrábí tolik energie jako tucet solárních panelů

Kanadská společnost Idenergie, zabývající se obnovitelnými zdroji energie, představila novou hydrokinetickou turbínu, která využívá energii z tekoucí vody a přeměňuje ji na elektřinu. K jejím největším výhodám patří snadná instalace a vysoká účinnost.

V minulosti bylo používání vodních turbín spojeno s narušením biotopů vodních živočichů a vegetačních systémů. Výrobce věnoval této časté stížnosti zvláštní pozornost a vybral rotor typu Darrieus, který nepoškozuje ekosystémy, a navíc je vyroben z hliníku, takže se snadno recykluje.

Slunce, vzduch, nebo voda?

Průtočné vodní elektrárny mají proti solárním a větrným protějškům zásadní výhodu v konstantní dodávce energie. Zatímco fotovoltaické panely negenerují elektřinu v noci a větrné, když nefouká vítr dostatečnou rychlostí, vodní turbína může pracovat nepřetržitě (pokud je v řece dostatek vody).

Turbína je dodávána v rozloženém stavu, čímž se minimalizují nároky na její přepravu. Lze ji jednoduše sestavit v sedmi krocích podle návodu vystaveného na webových stránkách společnosti. Konstrukce turbíny zahrnuje také bezhřídelový motor, který zabraňuje vniknutí vody do generátoru, čímž se snižují nároky na údržbu.

Instalace vyžaduje pouze tři osoby s minimálními nebo žádnými zkušenostmi. Nejsou potřeba žádné jeřáby, stroje pro úpravu koryta řeky ani nákladné stavební práce. Zařízení lze dopravit v krabici kamkoli na světě a sestavit na břehu řeky pomocí imbusových klíčů, které jsou součástí balení.

Jedna turbína dokáže při maximálním výkonu (v závislosti na rychlosti proudění vody) vyrobit denně až 12 kWh elektrické energie. Je připojena k bateriové soustavě, která se průběžně dobíjí. I při sníženém výkonu zvládne vyrábět dostatek energie pro provoz běžných zařízení v domácnosti, jako je lednička, televizor, počítač a osvětlení.

Lepší než soláry?

Podle výrobce jediná turbína zvládne vyrobit takové množství energie, ke které by bylo nutné použít až dvanáct tradičních fotovoltaických panelů. Na rozdíl od nich však zvládne generovat elektřinu bez ohledu na světelné podmínky, tedy i v noci.

Princip fungování je v podstatě jednoduchý: proud řeky zajišťuje otáčivý pohyb turbíny, která uvádí do chodu generátor. Vzniklá energie se díky integrovanému chytrému měniči přemění na elektřinu. Energie je kabelem přenášena do baterií, které se dobíjejí 24 hodin denně. Střídač následně transformuje stejnosměrný proud (24-48 V DC) na střídavý proud (120 V AC), který napájí elektrická zařízení.

Turbína je vyrobena převážně z kovu, například z hliníku, a dalších ekologicky šetrných komponent, což z ní činí nejekologičtější řešení ze všech dostupných produktů pro obnovitelné zdroje energie. Tyto materiály nereagují s životním prostředím a jsou snadno recyklovatelné, což zajišťuje udržitelnou hodnotu i po skončení životnosti.

Nová turbína je vysoce účinná i při nízkých rychlostech a zcela vodotěsná díky inovaci, jež odstraňuje hnací hřídel mezi turbínou a generátorem. V případě potřeby ji lze přizpůsobit podmínkám vodního toku, včetně instalace v malých hloubkách a v oblastech, kde je rychlost proudění vody menší než 1 m/s.

Diskuze (94) Další článek: Nový elektrický monopost Formule E bude ekologičtější, lehčí, výkonnější a hbitější

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,