Microsoft | Rozšířená realita

Nové brýle Windows Mixed Reality dorazí během léta a budou stát jen pár tisíc

Microsoft oficiálně představil platformu, kterou nazývá jako Windows Mixed Reality. Navzdory názvu ale nejde o brýle pro rozšířenou realitu jako v případě HoloLens; tady totiž najdeme tradiční zařízení s displejem, kdy je okolní svět do brýlí pouze projektován prostřednictvím kamery. Jako první se na trh dostanou brýle od Aceru a HP.

Sledování pohybů a orientaci v prostoru zvládají brýle bez externích senzorů a vystačí si pouze s tzv. inside-out trackingem. K počítači se budou připojovat pomocí dvou kabelů podobně jako v případě běžných brýlí pro virtuální realitu. Přes HDMI 2.0 bude proudit obraz, o data se postará USB 3.0.

Displeje pro každé oko mají rozlišení 1 400 × 1 400 s obnovovací frekvencí 90 Hz. Přímo na brýlích najdeme zvukový výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Na webu Microsoftu najdeme rovněž doporučené požadavky pro provoz Mixed Reality, které platí pro vývojáře. Mezi procesory udává Microsoft Intel Core i7 nebo AMD Ryzen 7 1700. O grafický výkon se má starat minimálně GTX 980 či GTX 1060 od Nvidie nebo RX 480 od AMD. Hodit se rovněž bude 16 GB operační paměti.

Brýle dorazí na trh v průběhu léta ve vývojářských verzích a v rámci Spojených států a Kanady je možné učinit předobjednávku už teď. O něco levnější je zařízení od Aceru, za něž bude výrobce chtít 299 dolarů, u HP to potom bude 329 dolarů.

Microsoft však uvedl rovněž optické ovladače, které nejsou nepodobné těm, které dodává HTC ke svým brýlím Vive. Spoléhají se na optické snímání, nabízí několik tlačítek a také integrovaný touchpad pod palcem. Cenu samotných ovladačů zatím neznáme, Acer však bude prodávat sadu brýlí a ovladačů za 399 dolarů.

Váš názor Další článek: Tak tohle jsme nečekali, do Windows Store zamíří iTunes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,