Nové čínské obrněné vozidlo může zaútočit hejnem dronů

  • Čína představila nové obrněné terénní vozidlo
  • To je vybavené celým hejnem dronů
  • Drony slouží k průzkumu okolí i k úderům na protivníka

Drony se stávají běžnou součástí výbavy i výzbroje, i pokud jde o obrněná vozidla. Potvrzuje to i Čína, která nedávno na výstavě Civil-Military Integration Expo 2019 v Pekingu představila nové obrněné dronové terénní vozidlo. Je vybavené celým hejnem dronů, které slouží jak k průzkumu okolí, tak i k úderům na protivníka pomocí útočných dronů s explozivní hlavicí.

Vozidlo je upravenou verzí čínského obrněného terénního vozidla YJ2080, což je licenčně vyráběný ruský terénní automobil GAZ-2330 Tigr s pohonem 4x4, podobný obrněným verzím amerického terénního automobilu Humvee. Čínské dronové vozidlo je vybavené 12 pneumatickými odpalovacími tubami pro drony, které jsou v zatažitelné konstrukci na střeše.

Čtyři z tuctu tub jsou rezervovány pro průzkumné drony SULA30. Každý z těchto dronů může létat jednu hodinu a zkoumat široké okolí. SULA30 může přenášet záběry v reálném čase bojovým jednotkám i velení. S jejich pomocí je možné analyzovat situaci na bojišti a vybrat vhodné cíle. Zbývajících osm tub je pro drony SULA89. Tento dron hlavici s 2 kilogramy vysoce explozivní výbušniny a může letět rychlostí až 180 kilometrů za hodinu.

Pozor, drony útočí!

Typická mise dronového vozidla by vypadala tak, že posádka vypustí průzkumný dron SULA30, ten vyletí z tuby, roztáhne křídla a proletí se nad bojištěm. Jakmile nalezne nějaké vhodné cíle, tak vozidlo vypustí jeden či několik bojových dronů SULA89. Tyto drony mohou zaútočit na lehká obrněná vozidla, polní opevnění nebo třeba na pěchotu.

Explozivní nálož dronu SULA89 není dost silná na to, aby zničila tank nebo podobné silně obrněné vozidlo. Může ale například připravit tanky o doprovodnou pěchotu, což by mohlo zpomalit útok protivníka a učinit jeho tanky zranitelnými dalšími zbraněmi, například protitankovými řízenými střelami.

Dronové vozidlo představuje nový typ zbraně. Nejvíce společných prvků má nejspíš s dělostřelectvem. Stejně jako dělostřelectvo může dronové vozidlo ničit cíle, které jsou mimo přímý dohled, a může také útočit směrem seshora. Od dělostřelectva se ale liší v tom, že je velmi mobilní a nepotřebuje podporu dalších jednotek pro vyhledávání cílů a kontrolu palby.

Nevýhodou dronového vozidla naopak je to, že přilétající útočné drony je v porovnání s dělostřeleckými projektily snazší zneškodnit. Vozidla tohoto typu by se mohla uplatnit s malými jednotkami lehké pěchoty nebo s výsadkáři, jimž by poskytovala průzkumnou a palebnou, případně i logistickou podporu.

Diskuze (12) Další článek: Intel Core i9-9900KS: první 8jádrový procesor, který dokáže pracovat na frekvenci 5 GHz se všemi jádry najednou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,