Nové koncepty Cadillacu: Létající taxík i autonomní vůz

Společnost General Motors (GM) na letošním virtuálním veletrhu CES představila dva zajímavé koncepty. Oba spadají pod značku Cadillac, která se zaměřuje na výrobu luxusních automobilů.

Prvním z nich je „létající taxík“ – konkrétně jednomístný eVTOL (Electric Vertical Take-Off and Landing Aircraft) s elektrickým motorem a čtyřmi rotory. Ten by měl být schopný přepravovat pasažéry rychlostí až 90 km/hod.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: General Motors

Tím druhým pak autonomní vůz navržený tak, aby svým pasažérům poskytoval co možná nejvyšší komfort. Podle serveru CNET disponuje biometrickými senzory, které neustále shromažďují data potřebná pro automatické úpravy vnitřní teploty, vlhkosti atd.

Samostatnou zmínku si zaslouží také ovládání hlasem a gesty, díky němuž se v interiéru může nacházet pouze nezbytné minimum tlačítek a jiných regulačních prvků.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: General Motors

GM rovněž odhalila další podrobnosti o svém připravovaném superpřepychovém sedanu Celestiq. Dotyčný elektromobil se mj. bude moct chlubit chytrou skleněnou střechou a displejem „od sloupku k sloupku“.

Diskuze (3) Další článek: Používáš v Rusku Starlink? Pak zaplatíš pokutu až milion rublů. Moskva připravuje nový zákon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,