Nové roboty od Festo se inspirují i u chapadla chobotnice

  • Festo má nové roboty inspirované přírodou
  • Technologie robotů využívá pneumatický systém
  • Kromě nových pohyblivých robotických paží je k dispozici i „sloní“ chobot, na který lze nasadit chapadlo inspirované chobotnicí

Společnost Festo představila nové formy robotických systémů, které jsou určené pro manipulaci a pohyb předmětů s velkou precizností a také ve spolupráci s člověkem. Festo se tentokrát inspirovalo nejen sloním chobotem, ale také chobotnicí, respektive jejím chapadlem, které dokáže elegantně a jemně obejmout takřka jakýkoli předmět.

Festo patří mezi přední robotické společnosti, které už v minulých letech představily opravdu úžasné roboty, které vycházejí z principů přírody a využívají technik a konstrukcí, se kterými se můžeme setkat u zvířat.

Kromě reálně použitelných robotů ale Festo hodně vyvíjí a prezentuje také různé prototypy, které mohou ukazovat směr, kterým se budoucnost robotiky bude ubírat. Tentokrát představilo Festo celkem tři novinky, na které se podíváme podrobněji.

BionicCobot: univerzální pomocník

Festo BionicCobot je forma univerzální paže, kterou lze velmi snadno naprogramovat a která je velmi flexibilní jak z pohledu rotace, tak i nasazování různých koncovek. BionicCobot má celkem sedm kloubů

Zároveň funguje v mnoha směrech jako lidská ruka a svaly, takže lze nastavovat různé vyrovnávání tlaků, které může robotická paže vyvinout nebo naopak pohltit pomocí pneumatického systému, na kterém je založena. To je důležité pro hlavní věc, pro kterou je tato paže určená – spolupráce s člověkem.

S BionicCobotem se totiž nemusíte bát, že by vás mohl zranit, právě naopak – je určený pro práci třeba přímo vedle vás na stole, kdy si můžete celou paži i ručně k sobě přitáhnout a rychle ovládat přes tlačítka přímo na konstrukci. Díky mnoha senzorům tak dochází k zabezpečení, aby se paže nepohybovala proti většímu tlaku.

BionicCobot lze pro pokročilejší operace ovládat a učit jednoduše pomocí grafického terminálu na tabletu, na kterém běží specializovaný open source operační systém ROS (Robot Operating System).

BionicMotionRobot jako sloní nos

Lehké univerzální chapadlo BionicMotionRobot je inspirované sloním nosem, který je extrémně ohebný. Tento robot využívají stejně jako další roboty od Festa pneumatického (vzduchového) systému.

Konstrukce celého chapadla je rozdělena na tři části, přičemž každá část má uvnitř další menší díly tvořené speciální šitou látkou, která se podobně jako lidské svaly dokáže rozpínat nebo smršťovat. Díky tomu lze velmi precizně a plynule řídit pohyb.

Na univerzální konec chapadla lze umístit různé koncovky a právě jedna nová se nechala inspirovat i chobotnicí.

OctopusGripper: chapadlo jako od chobotnice

Nový systém robotické „ruky“, která je určená pro nasazení třeba na zmíněnou paži BionicMotionRobot, je OctopusGripper. Jak je jasné z názvu patrné, konstrukce v tomto případě vychází z chapadla chobotnice, která jsou nejen velmi ohebná, ale díky mnoha přísavkám dokážou udržet předmět pevně, ale zároveň velmi jemně.

Konstrukce OctopusGipperu je postavená na měkkém silikonu a pochopitelně rovněž využívá pneumatický systém ovládání. Pomocí tlaku vzduchu lze tak řídit jak pohyb, tak i regulovat přisáti dvou řad přísavek k danému předmětu. Díky tomu mohou mít objekty opravdu různorodé tvary a přes to si s tím toto chapadlo poradí a dokáže je jemně uchytit.

SupraMotion a využití supravodivosti pro pohyb

Festo rovněž představilo novou generaci systému SupraMotion, který je určeny pro laboratoře nebo pokročilou výrobu například ve zdravotnictví, ale do budoucna si lze představit všechny oblasti.

Technologie používá supravodiče a tedy i extrémně nízkých teplot až -180 stupňů Celsia (supravodiče fungující při pokojové teplotě ještě stále nebyly objevené) a umožňuje bezdotykový pohyb předmětů na speciálních magnetických deskách. Pohyb přitom nemusí mít charakter přesunu z místa A do místa B, ale například i přesně vytvářeně vibrací nebo míchání, což je důležité třeba v laboratořích při zkoumání nebo výrobě léků a podobně.

Výhody tohoto systému jsou poměrně jasné – nedochází k žádnému tření, na okolním vzduchu nejsou žádná kolečka ani nic dalšího co by se zasekávalo, špinilo či jakýmkoli způsobem zanášelo. Festo také uvádí, že systém má díky tomu i velmi nízkou spotřebu – pouze 80 W na jeden kryostatický kontejner.

Diskuze (4) Další článek: YouTube nabízí i tmavou verzi. Víme, jak ji aktivovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,