Nové varianty omikronu BA.4 a BA.5 mají potenciál spustit další vlnu nákaz covidem-19

Jihoafrická republika se v současné době nachází na počátku nové vlny infekcí, kterou způsobují především dvě subvarianty omikronu označované jako BA.4 a BA.5.

Navzdory mohutné prosincové vlně, vyvolané původní variantou omikronu BA.1, se počty nově nakažených za poslední měsíc více než ztrojnásobily. Zvýšil se také počet hospitalizací a počet úmrtí vzrostl o 18 %, a to navzdory tomu, že téměř všichni Jihoafričané byli očkováni nebo prodělali covid-19.

Proč tak najednou začal růst počet nových případů onemocnění covid-19? Předběžné údaje zveřejněné minulý týden naznačují, že subvarianty BA.4 a BA.5 se dokážou vyhnout neutralizačním protilátkám, které si lidský organismus vytváří při prodělání infekce omikronem BA.1.

Násobně nižší protilátky

V rámci studie, kterou vedl virolog Alex Sigal z Africa Health Research Institute, vědci v laboratoři porovnávali neutralizační protilátky lidí nakažených variantou BA.1 s protilátkami proti BA.4 a BA.5. K dispozici měli vzorky od 24 neočkovaných a 15 očkovaných osob, jež prodělaly infekci variantou BA.1. Z patnácti očkovaných jich 8 dostalo vakcínu Pfizer/BioNTech a 7 očkovací látku společnosti Johnson & Johnson.

U neočkovaných byly hladiny neutralizačních protilátek proti BA.4 a BA.5 7,6×, resp. 7,5× nižší ve srovnání s hladinami proti BA.1. U očkovaných byly výsledky o něco lepší – proti subvariantě BA.4 byly protilátky nižší 3,6× a proti BA.5 jen 2,6×.

Na tomto místě je však vhodné zdůraznit dva důležité fakty. V první řadě se jedná o předběžné výsledky, které je v tuto chvíli nutné brát s jistou rezervou. Studie navíc probíhala jen na velmi malém testovacím vzorku, což snižuje její vypovídací hodnotu.

Očkovaní jsou ve výhodě

Závěry přesto vyznívají tak, že nové subvarianty dokážou obcházet imunitu získanou očkováním i proděláním nemoci. Očkování však poskytuje jistou výhodu – především zvyšuje šanci, že nakažení nebudou potřebovat hospitalizaci ani nezemřou.

Dle Sigala z výsledků plyne, že ti, kteří byli infikováni staršími variantami koronaviru, pravděpodobně nemají příliš velkou imunitu proti BA.4 a BA.5. Stejně tak ti, jež byli nakaženi omikronem, ale nejsou očkovaní, také nemusejí mít dostatečnou imunitu. „Může to pro ně dopadnout jakkoli“, řekl Sigal.

V zemích s nízkou proočkovaností nebo se slábnoucí ochranou vakcín mohou mít subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 schopnost vyvolat novou vlnu případů. To ostatně naznačuje i aktuální situace v Jihoafrické republice.

Úřadující subvarianty

V USA, kde je proočkovanost relativně vysoká (ale ochrana může slábnout), byly zatím zjištěny pouze nízké počty nákaz omikronem BA.4 a BA.5. V současné době ve většině zemí dominuje subvarianta, BA.2. Ta se od BA.4 a BA.5 liší pouze třemi mutacemi.

Světová zdravotnická organizace (WHO) již v polovině dubna evidovala několik desítek případů nákaz variantami BA.4 a BA.5 v několika zemích jižní Afriky (Botswaně a Jihoafrické republice) a Evropy (Německu a Dánsku). Z dosavadních poznatků se nezdá, že by nové subvarianty byly nakažlivější nebo smrtelnější než původní omikron.

Podle vědců existují „dobré důkazy“, že se covid-19 v průběhu času stává mírnějším onemocněním, protože neinfikuje dolní cesty dýchací, kde může dojít k trvalému poškození a k nebezpečnému snížení krevní saturace. Novější varianty se zatím zdržují v horních cestách dýchacích, kde pravděpodobně nezpůsobují závažné následky.

Diskuze (43) Další článek: Brave a DuckDuckGo blokují technologii od Googlu. „Neweb“ AMP podle nich moc šmíruje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,