Amazon | Nositelnosti

Nové zařízení Amazonu vycítí emoce. Dá vám vědět, zda jste šťastní nebo smutní

Amazon pracuje na novém nositelném zařízení, které zvládne na základě tónu hlasu rozpoznat, jakou má člověk náladu a zda se cítí šťastně nebo smutně. Informuje o tom agentura Bloomberg, která získala dokumenty popisující projekt. 

Podle nich by mělo jít o jakýsi náramek, zatím pojmenovaný Dylan, na kterém budou mikrofony poslouchající řeč uživatele. Jejich cílem nebude nic jiného, než poznat, v jakém psychologickém rozpoložení se uživatel nachází a podle toho mu radit s interakcí dalších lidí. 

Zařízení se bude připojovat k telefonu a již se nachází v beta testování. Amazon o něm interně mluví jako pomůcce ke „zdraví a fitness“, která by měla být schopná rozpoznat štěstí, nadšení, strach a znechucení. Na projektu pracuje vývojová skupina Amazonu Lab126 ve spolupráci s týmem hlasové asistentky Alexy. 

Emoce prodávají

Čtení lidských emocí pomocí techniky již dávno není takové sci-fi, jako na začátku současného tisíciletí. Díky počítačovému vidění a umělé inteligenci je již možné například číst obličeje a z nich zjišťovat, jak se člověk cítí. 

O vizuální čtení ale Amazonu nejde, chce detekovat emoce z hlasu, aby schopnost eventuálně zabudoval do svých chytrých reproduktorů Echo. Koresponduje to s jeho dřívějšími prohlášeními, v rámci kterých uvedl, že si reproduktory přeje udělat společně s Alexou více živější.

Loni si Amazon nechal patentovat novou schopnost Alexy, díky které asistentka z hlasu pozná, zda je uživatel nemocný a ihned mu objedná léky. A také na emoce se dá samozřejmě navázat obchod. Jste smutní? Alexa vám hned nabídne objednávku čokolády, atp. 

O současném zařízení nicméně Amazon odmítl mluvit či jej potvrdit. Sdělil pouze, že nekomentuje spekulace. 

Diskuze (8) Další článek: Nvidia se stále vypořádává s kryptoměnovou horečkou, příjmy meziročně klesly o 31 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,