Nového teleskopu pro hledání asteroidů se jen tak nedočkáme. Kongres USA chce projekt odložit

Bidenova administrativa má v úmyslu odložit vypuštění infračerveného teleskopu, který by měl mj. pátrat po potenciálně zabijáckých asteroidech. Informoval o tom Bloomberg.

Dotyčné zařízení by v důsledku tohoto rozhodnutí – jež nejmenovaný odborník na vesmírnou politiku označil za „nepochopitelné“ – mohlo být zprovozněno až v roce 2028. 

Přestože šance na kataklyzmatickou srážku se Zemí jsou mizivé, mnozí odborníci tvrdí, že je nezbytně nutné sledovat, kde se asteroidy nacházejí, abychom případně měli dostatek času zareagovat.

Například Amy Mainzer z University of Arizona Bloombergu konstatovala, že realizovat mise jako DART (Double Asteroid Redirection Test) za současných okolností nemá téměř žádný smysl.

Důvod je podle ní jednoduchý – pokud o existenci nějakého nebezpečného asteroidu nemáme potuchy, nemůžeme se ani pokusit vychýlit ho nějak z jeho dráhy či dokonce zničit.

„A ze zkušenosti víme, že stavba a vypuštění kosmické sondy nějakou dobu trvá,“ dodala Mainzer. „Takže každý rok čekání – kdy dostatečně dobře nerozumíme tomu, co tam venku je – je rokem, který v zásadě snižuje pravděpodobnost toho, že něco zmírníme… pokud něco objevíme.“

Titulní ilustrační foto: NASA Hubble Space Telescope, CC BY 2.0

Diskuze (1) Další článek: Zachraňte tetu v nesnázích. Přehled programů pro vzdálenou podporu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,