Nový americký prezident chce nahradit státní vozový park elektromobily. Jde o statisíce vozů

Americký prezident Joe Biden krátce po usednutí do úřadu překvapil prohlášením, které se týká elektromobilů – chce totiž nahradit stávající auta ve federálním vozovém parku právě elektromobily. Celkově se jedná o více než 645 tisíc aut, konkrétně 254 tisíc civilních, 173 tisíc vojenských a 225 poštovních vozů, přibližuje Elektrek na základě reportu americké administrativy.

Zatím nebyly zveřejněny podrobnosti ani časový rámec, v rámci kterého by ke změně mělo dojít. Jde ale o závazný plán, který chce prezident v průběhu svého mandátu realizovat. 

Důvody ke změně jsou dva – ekologický a ekonomický. Ekologický aspekt je jasný – emise CEO₂ nebudou vznikat v místě spotřeby a v rámci výroby elektřiny se dají efektivněji eliminovat. Celková uhlíková stopa každého elektromobilu je pak nižší. 

Ekonomický dopad má hned několik úrovní. Biden ve svém prohlášení zdůraznil, že půjde o americké elektromobily vyrobené americkými dělníky. Elon Musk musel mít z takové informace velkou radost, ale nejen Tesly se vyrábějí přímo v USA. S takovou pobídkou se tradiční americké automobilky budou velmi snažit, aby měly co nabídnout. 

Také Pete Buttigieg, Bidenův ministr dopravy, se vyjádřil pro podporu elektromobility. Už v před nástupem do úřadu prohlásil, že pokud má Amerika čelit klimatické krizi, musí dostat miliony elektrických aut na americké silnice.

Taková podpora ze strany státu bude mít za následek nejen zvýšenou produkci samotných elektromobilů v USA, ale také rychlé budování dobíjecích stanic a přizpůsobení energetické infrastruktury. Pokud se v tomto pořadí Americe utéct před zbytkem světa, mohla by získat významný technologický náskok. S tím už pak souvisí posílení exportu a další ekonomický přínos. Pro USA je to nyní příležitost, jak se stát celosvětovým lídrem v automobilovém průmyslu.

Diskuze (49) Další článek: Hacker zveřejnil citlivé informace o více než 2 milionech uživatelů internetové seznamky MeetMindful

Témata článku: , , , , , , , , ,