Prohlížeče | Firefox

Nový Firefox 75 slibuje přepracovaný adresní řádek, prohlížeč od Mozilly má ale problém

Mozilla vypustila do světa další verzi svého prohlížeče Firefox 75. Ten stejně jako jeho předchůdci opravuje hromadu chyb, došlo ale i na jednu vychytávku patrnou už na první pohled.

V Mozille kosmeticky upravili adresní řádek s kombinovaným vyhledávačem, který by nyní měl ještě více zrychlit prohlížení. Je dostupný pod zkratkou CTRL+L a po rozbalení širší nabídky se v něm zobrazí nejen vaše oblíbené stránky, ale měl by i lépe našeptávat klíčová slova.

obrázek 014.png
Chrome 75 a kosmeticky upravený kombinovaný adresní řádek

Výčet všech vylepšení adresního řádku najdete v blogu na webu Mozilly.

Je už Firefox za svým zenitem?

Firefox, který kdysi usiloval o post jedničky na poli webových prohlížečů se dnes musí potýkat s nečekaným úspěchem konkurenčního prohlížeče Edge, který v nedávné minulosti přesedlal na jádro Chromu.

Podle NetMarketSharu je už desktopový Edge dokonce globální dvojkou hned za Chromem a odsunul tak Firefox až  na třetí příčku. Už tedy dávno neplatí, že Edge používáme jen ke stažení nějakého normálního prohlížeče .

Rozdíl je ale zatím jen v řádu setin procenta a pravděpodobně se na něm podepsala i aktuální situace ve světe, kdy nejrůznější forma karantén proměnila způsob surfování milionů lidí od Aše po Tokio.

7d15c5f6-ab3c-423b-a0b0-97f90631fd6800504a95-f195-4e9d-82b1-b4cf0cfb5940
Desktopové webové prohlížeče podle NetMarketShare (svět) a Rankings (Česko)

V Česku je situace podle Rankings zatím ještě opačná, nicméně i u nás Firefox stagnuje a pomalu klesá, zatímco Edge podobným tempem roste. Opět je ale třeba připomenout, že to má Edge díky Windows 10, jejíchž je součástí, mnohem snazší.

Diskuze (26) Další článek: Zakladatel Twitteru se vzdá více než čtvrtiny svého majetku ve prospěch boje proti COVID-19. Jde o miliardu dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,