Nový typ kvazikrystalu byl nalezen na velmi nečekaném místě

V USA byl objeven nový typ kvazikrystalu s dvanáctinásobnou symetrií – a to na velmi neobvyklém místě. Upozornil na to web IFLScience.

Dotyčný, dosud nepojmenovaný kvazikrystal se konkrétně nacházel uvnitř vzorku fulguritu vzniklého z písku a kovu ze staženého elektrického vedení zahřátého na nejméně 1710 °C.

Chemické složení a další vlastnosti krystalu jsou podrobně popsány v tomto článku. Badatelé nicméně nevědí, zda energie potřebná k jeho zformování se pocházela z úderu blesku, nebo z elektřiny, jež kdysi proudila výše zmíněným vedením.

Kvazikrystaly vs. pravé krystaly

Připomeňme, že pravé krystaly jsou vysoce uspořádané struktury, které mj. vykazují translační symetrii. Kvazikrystaly jsou oproti tomu symetrické jinými způsoby.

Kvazikrystaly s pěti-, osmi-, deseti- a dvanáctinásobnou symetrií byly v minulosti vyrobeny v laboratořích a rovněž nalezeny v uhlíkatých chondritových meteoritech i na místech, kde probíhaly jaderné testy. Vzhledem ke své mimořádné tvrdosti se používají např. při výrobě chirurgických nástrojů.

Dvanáctinásobná (dodekagonální) symetrie pak znamená, že každé otočení o 30 stupňů přivede kvazikrystal do stejného stavu – a to na úrovni všech totožně rozmístěných vrstev atomů.

Váš názor Další článek: Netopýry by před smrtícím nebezpečím větrných elektráren mohly chránit drony

Témata článku: , , , , , , , , , ,