Hardware | Nvidia | Grafické karty | LCD

Nvidia bude podporovat FreeSync! Nadále mu sice bude říkat G-Sync, ale monitory už nebudou tak drahé [CES]

Nvidia uvedla novou střední třídu grafických karet GeForce RTX 2060 a při té příležitosti také oznámila, že začíná podporovat otevřený standard Adaptive Sync (ten je oficiálním standardem VESA zastřešující technologii více známou pod názvem FreeSync). Jedná se o alternativu k uzavřené technologii G-Sync od Nvidie, kterou nabízí výhradně na svých kartách.

To představuje velký obrat v politice Nvidie, protože tento otevřený standard dlouho ignorovala a za své řešení si nechala připlácet. Vydělávalo na tom konkurenční AMD, které díky lepší cenové dostupnosti přitáhlo řadu zájemců o technologii synchronizované frekvence grafické karty a monitoru.

Nvidia si chce ale pohlídat řádnou kompatibilitu dostupných monitorů, a tak ne každý monitor s Adaptive Sync (FreeSync) bude automaticky fungovat s kartami Nvidie. Z přibližně 400 dostupných modelů monitorů na trhu prozatím Nvidia přislíbila podporu pouze u 12 z nich formou aktualizovaných ovladačů. Ty budou uvolněny 15. ledna.

untitled-2.png
Seznam podporovaných monitorů s Adaptive Sync pro grafické karty Nvidie od 15. ledna

Další monitory budou by měly následovat. Nvidia uvádí, že bude postupně uvolňovat certifikaci a aktualizované ovladače na tři sta modelů monitorů. Díky tomu se stane synchronizace frekvence monitoru a grafické karty daleko dostupnější, plnohodnotná podpora G-Sync na úrovni hardwarového modulu Nvidie totiž vyšla výrobce monitorů docela draho.

Název FreeSync pro technologii Adaptive Sync využívá AMD, Nvidia zůstane u svého názvu G-Sync. Pro odlišení kompatibilních monitorů, které budou podporovat G-Sync plně na úrovni hardwaru, budou zavedena tři označení:

3a546a50-0417-41df-b0b2-cfbec657628b
Nově bude G-Sync tříúrovňové

Novodobé G-Sync postavené na Adaptive Sync bude fungovat na grafických kartách posledních dvou generací tedy 10xx a 20xx. Funkce bude zpřístupněna aktualizací ovladačů.

Diskuze (34) Další článek: Asus ZenBook S13: nejtenčí notebook s dedikovanou grafikou a nejtenčími rámečky kolem displeje [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,