Nvidia | Grafické karty | Servery

Nvidia už nabízí první kartu pro PCI Express 4.0 postavenou na architektuře Ampere

V květnu Nvidia představila novou architekturu grafických čipů s označením Ampere, které jsou vyráběné 7nm technologií. Jednalo se ale o moduly ve formátu SXM4, které jsou určené do větších systémů v podobě DGX A100.

Nvidia ale nyní představila čip A100 i ve formě klasické výpočetní karty, která je určená pro rozhraní PCI Express 4.0. Oproti variantě v modulu ale má určitá omezení, která se podepisují i na maximálním výkonu.

I přes dodatečné napájení v podobě osmipinového a šestipinového konektoru je maximální TDP karty 250 W, zatímco u modulu to je 400 W. Dle Nvidie to znamená snížení výkonu o přibližně 10 %. Samotná konfigurace čipu je ale stejná a k dispozici je všech 6 912 cuda jader.

Zároveň je možné pomocí NVLinku propojit do společného výpočtu pouze dvě karty. V případě modulového řešení se Nvidia díky technologii NVSwitch chlubí možností zapojení až 8 modulů najednou.

Výhodou této varianty je pochopitelně možnost snadno upgradovat stávající servery a superpočítače bez nutnosti měnit ostatní komponenty.

Váš názor Další článek: Konkurence AirDropu od Googlu nebude jen na Androidu. Podívá se i na Chromebooky a do Chromu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,