Nvidia zaznamenala rekordní příjem. Obrovský růst obratu je z produktů a služeb pro datacentra

Společnost Nvidia zveřejnila finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí roku 2021 a jak to vypadá, pokračuje v tažení být velmi významným dodavatelem klíčových výpočetních a dalších technologií v oblasti datacenter.

Příjem za druhé čtvrtletí se dostal na rekordních 3,87 miliardy dolarů, což je o polovinu více než minulý rok. Zisk byl ve stejném období 622 milionů dolarů s marží 58,8 %, která meziročně jen nepatrně klesla z 59,8 %.

Hlavní měrou na významném zvýšení se podílel segment datacenter, u kterého byl meziroční skok příjmu o 167 % s finálním obratem 1,75 miliardy dolarů. Může za to akvizice společnosti Mellanox, kterou Nvidia koupila minulý rok a letos v dubnu už transakci dokončila. Mellanox vyvíjí nejrůznější síťové technologie pro datacentra a další náročné použití, například pro superpočítače a podobně. Přesně v těchto segmentech je Nvidia stále silnější.

Nvidia totiž tento rok představila i nové výpočetní grafické karty, respektive systémy, které už využívají 7nm čipy s architekturou Ampere. Nvidii se ale ve druhém čtvrtletí dařilo i v rámci herní divize, kde byl příjem 1,65 miliardy dolarů. Větší obrat lze očekávat s představením nových grafických karet GeForce RTX 3000, které se uskuteční již 1. září.

Klepněte pro větší obrázek

V oblasti automobilového průmyslu zaznamenala Nvidia větší meziroční pokles o 47 % na výsledný příjem 111 milionů dolarů. Meziroční pokles o 30 % měla Nvidia i u profesionálním segmentu, kde to bylo nakonec 203 milionů dolarů.

Tržní hodnota Nvidie na veřejné burze je přibližně 300 miliard dolarů.

Váš názor Další článek: Apple je první firmou na světě s hodnotou 2 biliony dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,