Časopis Computer

O stupeň výš. Recenze počítače Tesco s procesorem 486SX/25 a 486DX4/100 #Computer25

Slavíme 25 let časopisu Computer a připomínáme si rok 1994 archivním článkem.

Máte pomalý disk? Nestačí vám grafická karta? Procesor je již příliš udýchaný? Odpovědí je upgrade aneb vylepšení vašeho počítače. Pokud máte již jednou celý počítač, není nutné ve chvílích zoufalství pořizovat další kompletní sestavu, stačí vyměnit jen problematickou část počítače. Samozřejmě, vše něco stojí, ale jednotlivé komponenty již pomalu dosahují rozumných cenových hladin.

Pokud jste před dvěma lety pořizovali špičkový stroj s procesorem 486DX-33 za 50 tisíc, dnes v této ceně můžete sehnat počítač s čipem Pentium s větším diskem a grafickým akcelerátorem. Starší typy počítačů nebyly příliš vybaveny pro případ budoucího upgradu procesoru, dnes je téměř nezbytností moderní základní desky podpora zhruba desítky variant procesorů, včetně těch zatím neexistujících. Než začnete uvažovat o upgradu počítače, mějte na paměti následující body.

obr.jpg

Procesor

Chcete-li vylepšit procesor, musí vaše základní deska podporovat nový typ procesoru. Máte-li tedy například počítač s čipem 386SX, je téměř jisté, že procesor 486DX2/66 do něj přímo nedáte. V takových případech bude nutné kromě procesoru koupit i novou základní desku. Ta vás přijde na přibližně 3 tisíce korun.

Novější karty obsahují pro snadnou výměnu procesoru speciální konektor ZIF (Zero Insertion Force), do kterého procesor lehce bez tlaku zasunete a zajistíte jej páčkou na konektoru.

Grafická karta

Používá-li váš počítač výhradně sběrnici ISA (černé konektory) a nikoli VESA Local bus (hnědé konektory za standardními ISA) či PCI (bílé krátké konektory), je v podstatě možné pořídit výkonný grafický akcelerátor i na tuto pomalou sběrnici. Doporučil bych ale, stejně jako v případě procesoru, lepší základní desku, minimálně se sběrnicí VESA Local bus.

Máte-li v počítači již nějaký jednoduchý grafický akcelerátor na sběrnici Local bus (běžná je karta s čipem Cirrus Logic 5428 a 1 MB paměti), poohlédněte se například po kartách Spea Mirage a Mercury (VEGA je již přece jen moc stará). Výborné zkušenosti mám také s kartami Diamond, Matrox nebo Miro. Všichni velcí výrobci již nabízejí 64bitové čipy, nově se objevuje mimořádně výkonný čip Cirrus Logic 5429, využívající také 64bitovou architekturu.

Pevný disk

V podstatě nejjednodušší záležitost. Stačí si jen vybrat odpovídající kapacitu za rozumnou cenu. Máte-li jednodušší počítač se standardním IDE rozhraním, maximální kapacita disku je dnes něco nad 500 MB dat. Vyšší kapacity jsou již doménou rozhraní SCSI. Pokud nevíte co to SCSI je, nejspíš ho v počítači nemáte. Řadič pro SCSI disk vás tak bude stát dalších pár tisíc navíc.

Paměť

Zřejmě dnes nejvíce vylepšovaná část počítače. Ve standardní výbavě většiny počítačových sestav se dodávají 4 MB paměti. To dnes stačí jen na drobné provozování Windows. Současný běh několika velkých aplikací je ve 4 megabajtech často jen zbožným přání zoufalého uživatele.

Rozšíření na 8 MB je u většiny počítačů možné bez zvláštních útrap. Dnes téměř všechny počítače používají paměti v SIMM modulech. Starší krátké (32pinové) SIMM paměti se musí zapojovat do bloků po čtyřech stejných kapacitách (u procesoru 386SX nebo 486SLC po dvou). Máte-li tedy počítač s osmi SIMM pozicemi, můžete zaplnit 4 pozice 1MB moduly a další 4 pozice například 4MB moduly. V jednom bloku nelze kombinovat různé kapacity pamětí.

Nově se ale objevují dlouhé (72pinové) moduly SIMM, které již není nutné zapojovat po blocích a také existují ve větších kapacitách paměti. Máte-li starší počítač, dlouhé konektory SIMM v něm ale budete hledat marně.

Upgrade na vlastní kůži

Díky jihlavské firmě Tesco jsme si mohli přímo v redakci vyzkoušet upgrade levného počítače na špičkové výkonné pécéčko. Firma Tesco nabízí široké spektrum různých konfigurací počítačů a dnes se také specializuje na nový trend zelených počítačů, kdy se používají čipy se sníženým napájením 3 voltů a počítač obsahuje funkce pro úsporu energie v jednotlivých částech systému.

My jsme začínali s nejzákladnější variantou počítače Tesco. Procesor byl 486SX-S-25 s třívoltovým napájením. V počítači byla grafická karta Trident 8900C, tedy dnes téměř ta nejjednodušší SVGA karta, jakou lze na trhu sehnat.

Kombinovaný řadič disků s porty patřil mezi ty nejzákladnější. Grafická karta i řadič byly připojeny na sběrnici ISA, jejich výkonnostní parametry tedy nemohly být nejlepší. Pevný disk 210 MB a paměť 8 MB byly dobré i pro vyšší standard mezi počítači.

To bylo tedy základní vybavení počítače. A co jsme dostali na výměnu? Standardní řadič jsme měnili na local busovou verzi. Nejobyčejnější grafickou kartu Trident vystřídala naprostá špička své třídy –grafický akcelerátor Miro 20SD se dvěma megabajty paměti. Jako bonbónek navíc jsme procesor 486SX-25 nahradili procesorem 486DX4-100.

Odšroubování

Počítač Tesco byl umístěn v krytu minivěže, tím byl dán i postup při výměně jednotlivých komponent. Podle správného postupu při otevírání a zasahování do počítače je třeba nejdříve vypnout počítač, odpojit všechny kabely kromě napájení (kvůli uzemnění kostry počítače) a odšroubovat šroubky na zadní straně počítače. Přiznávám, zas tak úplně návodu se moc nedržím, ale přesto mám na paměti, že statická elektřina je sviňka a je třeba se před ní bránit.

Prohoz

Výměna grafické karty a řadiče šla bez problémů. Po správném připojení všech plochých kabelů (pro neznalé: červený drátek patří na pin 1) se počítač rozběhl a chodil bez problémů. Ve Windows bylo samozřejmě nutné nainstalovat ovladače grafické karty, ale to proběhlo skutečně bez potíží.

Instalační program mi navíc nabídl možnost českých hlášení. První volby jsem tak mohl pohodlně dělat v češtině. Bohužel žádost o vložení druhé instalační diskety a další hlášení již naskakovaly opět v angličtině.

Nyní nastala chvíle pro výměnu procesoru. Protože základní deska počítače Tesco byla bohatě nastavitelná, obsahovala také záplavu různých jumperů, pinů a konektorků. S pomocí manuálu jsem zjistil, že ty nejdůležitější jumpery (česky zkratovací propojky) jsou přesně pod blokem s disketovými mechanikami. Po chvíli pátrání jsem objevil ty pravé šroubky uvolňující vše potřebné, aby se dal pohodlně nastavit nový procesor. Uvolnil jsem páčku na ZIF konektoru a lehce vysunul starý čip.

Vybalený čip DX4-100 působil opravdu impozantně. Mohutný chladič na čipu nasvědčoval, že se procesor při své práci vydatně zapotí. Při instalaci procesoru je důležitá jeho orientace. Tehdy se řiďte podle zkoseného rohu na čipu, musí odpovídat umístění starého čipu nebo nákresu na desce či v manuálu.

Zbývalo ještě přeházet zhruba 10 jumperů a mohli jsme vše spustit. Pravda je, že nám počítač zlobil více, než je třeba. Po pár minutách se sám od sebe resetoval, objevovaly se náhlé chyby, zjevně byl nějak nemocný. Kontaktovali jsme tedy firmu Tesco a hledali odpověď na naše problémy. K naší radosti se hned druhý den objevil technik firmy a my jsme stačili jen žasnout. Ve svém kufříku si dovezl téměř kompletní počítač, chyběl snad jen kryt se zdrojem, a během zhruba dvou minut vyřešil naše problémy.

Chyba spočívala v základní desce, která ještě nepodporovala čipy DX4, zatímco manuál byl k novější řadě těchto desek. Servis to byl opravdu brilantní. Po kompletním sestavení celého počítače jsme konečně mohli přistoupit k tomu nejzajímavějšímu, a to k testování a používání počítače v běžné práci.

Rychlejší než Pentium?

Ano. Tesco DX4-100 bylo ve standardních testech o pár procent rychlejší než Pentium 60. V porovnání s Pentiem 66 bylo o jen deset procent slabší v CPU, v numerických testech o patnáct procent slabší. Proč? DX4-100 získává body především svou vnitřní taktovací frekvencí a zastaralostí programů. Programy optimalizované výhradně pro Pentium zatím vznikají pouze experimentálně, komerční využití zatím žádné. Bude-li třeba AutoCAD nebo Microstation k dispozici ve verzi pro Pentium, situace se v testech jistě změní, zatím před Pentiem nová 486 vítězí. Cenový rozdíl mezi Pentiem a DX4 je v podstatě minimální, Pentium však nemůžete strčit do každého počítače, potřebujete na něj speciální desku.

Skutečný grafický svist se rozpoutal po spuštění Windows. Grafická karta Miro 20SD svým výkonem vnesla do Windows skutečně báječný život. Kartu, která by měla v různých rozlišení průměrně 150 (!) v testu Wintach, jsem skutečně ještě v rukách neměl. Obslužný software nabízí skvělé možnosti nastavení a řadu doplňkových utilit. Pouze při změně rozlišení nebo počtu barev je třeba přestartovat Windows.

S původním řadičem disků byl testovaný disk na velmi kvalitní úrovni. Přístupová doba 10 milisekund a přenosová rych lost 1100 kB za sekundu je víc než běžný průměr. Po připojení local busového řadiče vzrostla přenosová rychlost na 1600 kB za sekundu.

Suma sumárum

S počítačem Tesco jsme si demonstrativně vyzkoušeli mohutné zvýšení výkonu. Původní počítač bychom svěřili sekretářce na psaní faktur ve Windows, po upgradu k počítači s chutí zasedli i nejnáročnější détépáci.

Procesor DX4-100 je velmi výkonný, v cenovém srovnání s Pentiem nejsou rozdíly příliš odlišné, u Pentia však musíte uvažovat o náročnější a tedy i dražší základní desce. DX4-100 naopak neklade žádné speciální nároky na parametry základní desky, 33 MHz na sběrnici zvládne dnes každá, jediným omezením je 3V technologie. Grafická karta Miro má navíc úžasný poměr výkon/cena. Cenu bych u ní s klidem očekával i trojnásobnou.

Máte-li počítač s procesorem 386, bude vás upgrade na procesor 486 stát i základní desku navíc. Bude-li váš první počítač mít kvalitní základní desku jako například počítače Tesco, můžete nasadit kompletní řadu procesorů od 486SX přes 486DX, DX2, DX4 až k dosud neprodávanému Pentiu P24C.

Infobox

  • Produkt: Počítač Tesco 486SX-25, 4MB RAM, pevný disk 210MB, 14" green monitor, grafická karta Miro 20SD, procesor DX4-100, +4 MB RAM
  • Zapůjčeno od: Tesco Jihlava
  • Výrobce: Tesco, Miro, Intel
  • Cena:  Základní sestava 28 400 Kč, grafická karta 8 700 Kč, maximální sestava (DX4-100, local bus grafika a řadič, 8 MB RAM, 17" green monitor) 73 600 Kč (ceny bez DPH)
  • Telefon: 066-27781

Časopis Computer slaví 25 let od založení. Úplně první číslo jsme nechali vytisknout znovu a přibalili k aktuálnímu květnovému vydání. K tomu jsme se rozhodli na Živě vydat několik dalších článků z prvního ročníku 1994.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

2403_lezi.png

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (10) Další článek: Navzdory kauzám roste poptávka po mobilech Huawei. Už letos může být světovou jedničkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,