„Obávej se editování genů, ne umělé inteligence,“ vzkázal spoluzakladatel Napsteru Muskovi

Spoluzakladatel Napsteru Sean Parker zareagoval na některé pesimistické výroky Elona Muska, které se týkají umělé inteligence. Podle jeho názoru mnohem větší hrozbu představuje editování lidských genů.

„Příliš mnoho lidí naslouchá našemu příteli Elonu Muskovi s jeho komiksovou dystopickou vizí umělé superinteligence, která přebírá Zemi a zotročuje lidstvo. Nemyslím si, že to je to, co by nás mělo znepokojovat. Debata o editování genů je jedinou debatou, kterou nemáme,“ prohlásil podle The National.

Parker upozornil na to, že v oblasti biotechnologií v současnosti hledá příležitosti spousta bohatých investorů. „Toto je největší neohlášený příběh,“ dodal.

Tyto komentáře přicházejí krátce po skandálu, o nějž se postaral čínský vědec He Jiankui. Ten společně se svým týmem přivedl na svět první děti s cíleně pozměněnou dědičnou informací – dvojčata Lulu a Nana.

„Jde o revoluci, která se dotýká všech oblastí medicíny a ceny jsou stále nižší,“ konstatoval Parker. „Konkurence a další léky přicházející na trh budou znamenat nižší ceny. Nemoci budou řešeny novou generací biotechnologických společností.“

Připomeňme, že Musk na svém Twitteru v minulosti uvedl například to, že umělá inteligence by lehce mohla rozpoutat třetí světovou válku. Toto varování mj. kritizoval Mark Zuckerberg, který ho označil za nezodpovědné.

Titulní foto: JD Lasica from Pleasanton, CA, US, CC BY 2.0

Diskuze (13) Další článek: SpaceX čeká na schválení provozu jednoho milionu pozemních stanic pro satelitní internet Starlink

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,