Xylitol je nízkokalorické přírodní sladidlo, které se přirozeně vyskytuje ve velmi malém množství v některých rostlinách, jako je bříza a kukuřičný klas, a v mnoha druzích ovoce a zeleniny, včetně různých bobulí, zejména ve švestkách, malinách a jahodách. Má sladkou chuť a je používán jako náhrada cukru v potravinách, nápojích bez cukru, žvýkačkách a zubních pastách.
Xylitol má nižší glykemický index než cukr, což znamená, že nezpůsobuje tak prudký nárůst hladiny cukru v krvi po jeho konzumaci. Je také prospěšný pro zuby, protože méně podporuje tvorbu zubního kazu než běžný cukr. Zdálo by se, že je xylitol se všemi těmi výhodami ideálním sladidlem, nicméně nejnovější výzkum provedený odborníky z Clevelandské kliniky v Ohiu varuje před možnými riziky.
Výsledky vědeckého bádání naznačují, že konzumace vysokého množství xylitolu může vést k tvorbě krevních sraženin, což následně zvyšuje riziko závažných kardiovaskulárních příhod, jako je infarkt a mrtvice. Podrobnosti přináší magazín StudyFinds.
Xylitol a vyšší reaktivita krevních destiček
Odborníci pod vedením Stanleyho Hazena analyzovali údaje od více než tří tisíc pacientů ze Spojených států amerických a Evropy. Mimo jiné zkoumali vzorky krve účastníků, aby zjistili hladinu xylitolu po nočním půstu. Během tříletého sledování zjistili, že jedinci s nejvyššími hladinami xylitolu v krvi měli o 33 % vyšší riziko, že se u nich během tří let vyskytne kardiovaskulární příhoda než jedinci s nejnižšími hladinami.
Aby tato zjištění potvrdili, provedli laboratorní testy. Ty ukázaly, že xylitol způsobuje vyšší reaktivitu krevních destiček, tedy buněk zodpovědných za srážení krve. Krevní destičky se shlukují v místě poranění, aby zabránily krvácení, ale mohou se také srážet uvnitř cév. Zvýšená aktivita krevních destiček může vést k tvorbě krevních sraženin, což zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
To následně potvrdila i klinická studie, v jejímž rámci došlo u deseti účastníků, kteří konzumovali vodu oslazenou xylitolem, k okamžitému zvýšení reaktivity krevních destiček ve srovnání s těmi, kteří pili nápoj slazený běžnou glukózou.
Vědci by se měli zaměřit na sladidla
„Tato studie opět ukazuje, že je třeba neprodleně prozkoumat cukerné alkoholy a umělá sladidla, zejména proto, že jsou stále doporučována v boji proti onemocněním, jako je obezita nebo cukrovka,“ řekl Hazen. „Neznamená to, že byste měli vyhodit zubní pastu, pokud obsahuje xylitol, ale měli bychom si uvědomit, že konzumace výrobků obsahujících vysoké množství může zvýšit riziko příhod spojených s tvorbou krevních sraženin.“
Přestože tato studie poskytuje důležité informace o možných rizicích spojených s konzumací xylitolu, její výsledky ukazují spíše souvislost než přímou příčinu a následek. K posouzení dlouhodobé (ne)bezpečnosti xylitolu bude nutné provést další studie.
Dosavadní výsledky vědeckého bádání byly publikovány ve čtvrtek 6. června v oficiálním časopise Evropské kardiologické společnosti European Heart Journal. Toto recenzované periodikum publikuje původní vědecké práce, klinické studie, recenze a další odborné články týkající se srdečního a cévního systému.