Obří balón NASA se zřítil do Tichého oceánu. Ve vzduchu vydržel jen 1,5 dne

Jeden z obřích vědeckých balónů NASA se zřítil do Tichého oceánu nedaleko novozélandského pobřeží – a to po pouhém dni a půl letu.

Dotyčný supertlakový balón nesl dvoutunové zařízení zvané Extreme Universe Space Observatory 2 (EUSO-2), které mělo detekovat částice kosmického záření s ultravysokou energií vstupující do atmosféry a pomoci vědcům zjistit jejich původ.

Jde o nešťastný a nečekaně rychlý konec ambiciózní mise. Příčina toho, co výše jmenovaná kosmická agentura ve svém prohlášení označila za „anomálii“, zatím není známá.

Druhý svého typu

16. dubna NASA vypustila jiný balón téhož typu, který zatím „funguje nominálně“ a již „dokončil tři otočky kolem jižní polokoule Země, přičemž letí ve výšce asi 108 000 stop (cca 33 km, pozn. red.)“.

Aby se minimalizovaly nežádoucí dopady na mořský ekosystém, tyto balóny jsou navrženy tak, aby je v případě problémů jejich těžké náklady stáhnuly na dno oceánu tak rychle, jak je to jen možné. To ovšem mj. znamená, že zachraňování těchto nákladů nemusí být vůbec jednoduché.

Pro úplnost dodejme, že havarovaný balón měl sloužit jako tzv. důkaz koncepce, což znamená, že NASA na této technologii ještě bude muset zapracovat.

Diskuze (5) Další článek: Tisková konference Netatmo: Může být klimatizace ještě chytřejší?

Témata článku: , , ,