Obří větrné farmy by mohly oslabovat hurikány

Nový výzkum odhalil, že možná existuje zajímavý způsob jak oslabit hurikány ještě předtím, než dorazí na pevninu. Plyne to z článku, který byl nedávno publikován v Environmental Research Letters.

Výsledky počítačových simulací totiž naznačují, že příbřežní větrné elektrárny z těchto tropických cyklón vysávají energii a nutí je stoupat do větší výšky, což mj. vede k redukci srážek.

„Příbřežní větrné elektrárny by rozhodně mohly být potenciálním nástrojem pro oslabení hurikánů a zmenšení rozsahu jimi způsobených škod,“ konstatovala Cristina Archer z University of Delaware v rozhovoru pro Popular Science.

„A v konečném důsledku se samy zaplatí, což je důvod, proč jsem tím tak nadšena,“ dodala.

Jak možná víte, současné větrné elektrárny při silném větru obvykle raději vypínají turbíny, takže z hlediska ochrany před hurikány nejsou zrovna použitelné.

Archer nicméně uvedla, že turbíny, které by se měly ocitnout na trhu nejpozději v roce 2020, už budou dostatečně pevné na to, aby hurikánům odolaly – díky čemuž by mohly plnit úlohu jakéhosi štítu pobřežních oblastí a navíc vyrábět obnovitelnou elektrickou energii.

Titulní foto: Lars Plougmann, CC BY-SA 2.0

Diskuze (23) Další článek: První 7nm karta: Radeon Instinct MI60 má 32 GB paměti HBM2 a přijde do konce roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,