Notebooky

Obyčejný ultrabook už nikoho nepřekvapí. Ty lepší proto Intel označí novou nálepkou

Intel před lety prosadil označení „ultrabook“ pro notebooky, které splňovaly základní podmínky moderní počítačové mobility. Definována byla například tloušťka, výdrž, ale i minimální hardwarová výbava. Nyní už tyto podmínky splňuje většina běžných notebooků, a tak Intel přichází s novým označením, které má zviditelnit ty lepší z nich. Už se nejedná o název, ale o speciální logo a nálepku, kterou budou vyhovující notebooky mít. Nový standard se nazývá Project Athena.

Project Athena opět definuje několik vlastností, které musí daný ultrabook nebo hybrid splňovat. Jsou to především tyto:

  • výdrž minimálně 9 hodin reálného provozu
  • procesor Core i5 nebo Core i7, minimálně 256GB SSD a 8 GB RAM
  • probuzení z režimu spánku do jedné sekundy
  • biometrické přihlašování
  •  Wi-Fi 6 a možnost objednání verze s LTE
  • podsvícená klávesnice
  • dotykový displej s rozlišením alespoň 1080p

Pokud ultrabook všechny podmínky splní, bude označen speciální nálepkou:

882a479f-af4b-40a9-8905-2b8ddf607c13

Cílem Projectu Athena je, aby se zákazníci snadněji zorientovali v nabídce a snadno rozpoznali ultrabooky bez kompromisních vlastností, jak co se týče výkonu, tak i výdrže a výbavy. Pro výrobce je to pak motivační prvek, který by je měl přimět vyrobit co nejvíc takových modelů, které si označení zaslouží. Pro Intel je to samozřejmě příslib odbytu dražších procesorů, a tak do propagace Projectu Athena investuje.

Project Athena byl uveden už letos v lednu na veletrhu CES, jeho realizace a zavedení do praxe však probíhá až nyní a teprve včera se Intel pochlubil, že se chystají na trh první tři notebooky splňující podmínky. Budou to nový Dell XPS 13, HP EliteBook x360 1040 a HP EliteBook x360 830.

Diskuze (23) Další článek: Týden Živě: Doplňky jsou přeceňované, Ryzeny nedoceňované

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,