Windows | Operační systémy | Chrome OS

„Odlehčený“ operační systém Windows Lite cílí na zařízení se dvěma displeji

Již od prosince loňského roku kolují zvěsti o tom, že Microsoft připravuje „odlehčenou“ verzi svého operačního systému, označovanou jako Windows Lite. Magazín The Verge v pondělí přišel s informací, že bude určen pro zařízení se dvěma obrazovkami a konkurenci Chromebooků.

The Verge se odvolává na své blíže nespecifikované „zdroje obeznámené s plány Microsoftu“ a tvrdí, že jednou z cílových platforem budou zařízení se dvěma obrazovkami, která by se na trhu mohla objevit již v tomto roce.

Pro zařízení se dvěma obrazovkami

Novou kategorii hardwaru prosazuje především Intel a mělo by se jednat například o notebooky se dvěma displeji, případně se skládací obrazovkou ze dvou částí. Z podtextu lze vytušit, že je to příprava na obrazovky ohebné. Je jasné, že Microsoft musí být připraven, aby výrobci měli důvod používat jeho software.

Vývojáři postupně připravili Composable Shell (C-Shell) a Windows Core OS – modulárnější verzi stávajícího grafického uživatelského rozhraní. Část Windows Core nyní pohání hardware, jako je helma pro rozšířenou realitu HoloLens 2 nebo připravovaný Surface Hub 2X.

Tipy pro Windows 10:

Z hlediska vzhledu a ovládání mají Windows Lite spojovat stávající rozhraní Windows a prostředí používané v interaktivní tabuli MS Surface Hub. Vše je však zatím ve fázi experimentování, takže konečné provedení se může ještě významně lišit.

Podle dřívějších informací serveru Windows Central má chystaná novinka kódové označení „Santorini“ a její rozhraní má být výrazně odlišné od toho, jak známe Windows dnes. Dle zdroje, který chtěl zůstat v anonymitě, je dokonce možné, že operační systém nakonec kvůli své odlišnosti ani neponese jméno Windows.

Konkurence pro Chrome OS

Je otázkou, zda bude pro Microsoft primární zaměření Windows Lite na zařízení se dvěma obrazovkami, nebo jestli je vyšší prioritou vybudovat konkurenci Googlu a nabídnou nový systém pro „lehké notebooky“, orientované na práci s cloudovými aplikacemi a službami.

V tuto chvíli není jisté, kdy přesně Microsoft přijde s Windows Lite, ani jaký komerční název tento systém ponese. Vývojáři experimentují s podobnými nápady řadu let, neboť nemohli přehlédnout úspěch zařízení s Chrome OS na americkém trhu.

Každopádně v květnu by měla v Seattlu proběhnout vývojářská konference Build 2019, což se jeví jako ideální příležitost k zahájení odhalování budoucí strategie.

Diskuze (17) Další článek: Evropské startupy často lžou o tom, že používají umělou inteligenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,