Microsoft | OneDrive

OneDrive přidává ochranu proti ransomwaru. Umožní obnovit disk až 30 dní nazpět

Microsoft tento měsíc přidává do svého cloudového úložiště šikovnou funkci, která může zachránit data v případě napadení počítače virem, který maže či zašifrovává data. Skrze webovou administraci totiž bude možné celý disk, či jednotlivé soubory, obnovit a to až 30 dní nazpět. Funkce bude, jak již bývá zvykem, dostupná pouze pro předplatitele Office 365.

O funkci se původně mluvilo začátkem tohoto roku, aktivována na účtech je ale až nyní. Společně s předplatným Office 365 získá každý 1 TB místa na OneDrive, teoreticky je tak možné si zálohovat téměř celý disk a tím minimalizovat škody, které by mohl ransomware napáchat. V případě hromadného smazání souborů či náhlé změně navíc Microsoft automaticky zašle upozornění na e-mail. K obnovení ale musí dojít do třiceti dnů.

nerNuDl.png
Soubory lze obnovit z webového rozhraní až 30 dní nazpět.

Společně s touto novinkou přichází i vylepšení sdílení skrze odkaz. K němu je nově možné přidat i heslo, samotný odkaz tedy nestačí pro zobrazení souborů. Novinek se dočká i webový Outlook, který umožní zasílat šifrované zprávy. To bude fungovat mezi uživateli aplikací Outlook pro Windows, Android či iOS či skrze odkaz. K využití této funkce dokonce služba sama vybídne, pokud se budete snažit sdílet citlivé informace.

Všechny novinky jsou postupně uvolňovány a pro všechny účty by měly být dostupné v průběhu tohoto měsíce. Zpoždění se dočkají pouze vylepšené odkazy, na které si budeme muset počkat pár týdnů.

Jak si vybrat cloudové úložiště?

Zdroj: The Verge

Diskuze (8) Další článek: Brněnský Red Hat chystá den otevřených dveří. Přijďte se podívat, kde se vaří Linux

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,