Opatrné našlapování kolem stíhaček pro Ukrajinu. Aktivní jsou Francouzi, uvažuje se i o Gripenech

Diskuze čtenářů k článku

03. 02. 2023 12:47

Rusové to vidí jasně, řekněme si to na rovinu, kdo z vás každou chvilku nepřemýší, jak se zmocnit ruska, jeho surovin a žen?

Život v rusku není o lásce, radostech, vztazích a krásách světa, hlavní jsou tanky, rakety, děla a bomby.

Kam oni se dostali vlastním paranoidním strachem a propagandou je hrozné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 02. 2023 09:55

Nějak ten pronárod musí držet na uzdě.

Když jim neustále hustí do hlavy, že jim chce někdo ukrást i to hnědý z kadiboudy na dvorku, tak už nemají čas přemýšlet, proč ten jejich život stojí za pendrek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 11:13

Štuky. I s těma sirénama. A mají to v kapse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 09:33

Zajímavé video od bojovníka přímo z Ukrajiny:

https://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 16:00

Ten chlápek na mě působí dojmem, že čekal , že tam všichni z něj padnou na zadek, což se nestalo a tak se urazil a pomlouvá.

Dle svého vyjádření tam byl celkem 6 týdnů a nebyl na frontě. Měl nějaký oficiální status, nebo jen řekl "tak tady mě máte, jsem instruktor"? Z toho videa jsem tohle info nedokázal zjistit.

Faktem je, že Ukrajinci dokázali ruskou armádu docela výrazně zatlačit zpět a Rusi nejsou schopni současnou frontu prolomit, takže asi tak špatní ti Ukrajinci nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 18:14

Vypadá to, že říká pravdu, špatní jsou rusové i ukrajinci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2023 08:45

Ten chlápek své dojmy mnohem podrobněji rozebíral ještě jednou, tentokrát na dezolátském kanálu (jaké to překvapení - stal se hvězdičkou dezolátů), konkrétně zde

https://www.youtube.com/watch...

A tam při podrobnějším vyprávění už nezněl zdaleka tak bombasticky. Naopak řadu domněnek šířených dezoláty vyvrátil - např. zkazky o tom jak většina zbraní ze zahraniční pomoci je Ukrajinci rozkradena a rozprodávána na černém trhu. Sám potvrdil, že Ukrajinci všechny zbraně pečlivě evidují a pečlivě sledují jakému vojákovi co přesně vydali, atd....

Dezoláti z něj očividně byli velmi zklamaní. Žádný skandál jim neodhalil, naopak např. potvrdil, že mezi ukrajinskými vojáky žádné nacisty a banderovce neviděl. Rozkrádání se tam taky nedělo, atd.....

Tomu chlápkovi vadila zejména údajná byrokracie a údajně nedostatek zájmu o jeho služby, které nabízel. Nutno ovšem podotknout, že nikdy nebyl členem žádných ozbrojených složek, vždy byl jen civilem, který má střelbu jako hobby a navíc Ukrajinci mu sdělili, že o jeho služby by zájem měli za podmínky, že podepíše řádný kontrakt s ukrajinskou armádou. Tohle odmítl a své služby chtěl nabízet jen tak nějak neoficiálně, jako soukromá osoba o což ale zase nebyl žádný velký zájem ze strany Ukrajinců.

Takže když chlápek začal "zabrušovat" :) do detailů.... zjistilo se, že věci v reálu jsou dost jiné než jak to vyznívalo z jeho prvního videa.

Cosi mi říká, že dezoláti nejsou šťastní, že to jeho druhé video ve kterém všechno rozebífá podrobně vzniklo. :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 02. 2023 23:41

Mirage 2000 tuším může nosit ŘS MICA(náhrada za Matra Super 530), ae její dosah je tuším cca 60+km. Navíc její současný protivník je A50(ruskej awacs)+Su-35 s ŘS R-37 s dosahem cca 200+km.

Proto bych mnohem raději viděl na Ukrajině Jas-39(s integrovanou rušičkou), její RCS(radarový průřez) je násobně nižší, než-li u současných Migů+Sůček, A50 ji tak těžko lokalizuje a přepad z poza hranic pomocí R-37 bude takřka vyloučen. Navíc Gripen může být "obtěžkán" raketami Meteor, které jsou prozatím tím nejlepším co NATO arzenál může nabídnout. Dosah 120+Km a při RCS ruskýho šrotu bude eso na straně Ukrajiny.

Jsem nakonec zvědav, co se k nim dostane.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 20:37

Ruská armáda je sice neschopná, ale v postatě bojuje proti zbraním NATO, které používají ukrajinci a další dobrovolníci ze zemí NATO.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 21:07

Správně jste poznamenal "v podstatě", protože Rusko bojuje pouze proti zbraním dodávaným ve velmi malých množstvích a většinou se jedná o zbraně, které jsou armádami NATO považované za zastaralé a jednotlivé země se těchto zbavují ve prospěch modernějších zbraní. Opravdu moderních zbraní bylo by Ukrajinu dodáno jen pár jednotlivých kousků - jednalo se o protiletadlové systémy. I ty raketomety HIMARS a protitankové rakety Javelin, které ruské armádě způsobují obrovské škody, jsou zbraněmi starými přibližně 30 let.

Nic si nenalhávejte. Rusko bojuje proti ukrajinské technice a dále proti darům menších množství staré bojové techniky NATO.

A ti dobrovolníci - to je vcelku bezvýznamné množství. Na ruské straně také bojují tisíce žoldáků z celého světa, dokonce i ze států NATO.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 23:55

Jedna technická připomínka pro redakci.

Proč byla zrušena možnost odeslané příspěvky dodatečně opravovat?

Např. já jsem dyslektik a chyby a překlepy uvidím až dodatečně po určité době. Pak mě štve, když zjistím, že příspěvek je plný překlepů a už není možné jej opravit.

Nebylo by rozumné možnost dodatečných oprav příspěvků vrátit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 12:20

Vzhledem k tomu, že válka Ruska proti Ukrajině aktuálně probíhá, tak se obávám, že pokud ostatní státy budou diskutovat místo okamžité pomoci, tak už bude pozdě.

Rusko je přibližně 4x větší než Ukrajina a také na zbrojení vydává přibližně 4x víc. Kromě toho zbrojení a armáda mají v Rusku tradičně v ruské společnosti výsadní postavení.

Ukrajina se teda bez rychlé a výrazné pomoci ze zahraničí neobejde.

Mimochodem, zde jsou popsané skutečné důvody ruské agrese proti Ukrajině:

https://www.focus.de/politik/ausland/ukraine-k... ...

Kdo neumíte německy, tak prosím google translate. Fakt to stojí za to!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 12:48

Rusko nejvíce brzdí to, že ještě více výsadní postavení než armáda tam má korupce, rozkrádání státu a dosazování sice poslušných, ale jinak neschopných, lidí na důležité posty. Kdyby tam tohle nebylo, asi by dnes už Ukrajina nebyla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 02. 2023 13:04

S tím souhlasím. Dá se to říct i opačně - kdyby tohle nebylo na Ukrajině, tak už rusáky vypráskali i bez zahraniční pomoci. Dokonce i kdyby se na tu korupci a rozkrádání vysrali aspoň v těch posledních 8 letech, když už měly Rusa na dvorku... Bohužel se na ní nevysrali ani teď... Když čtu zprávy nejen posledních dní, tak mám dojem, že i nouze je pro ně příležitost, jak si nahrabat víc, jak obrat ostatní, jak odklonit peníze, který jim občané i v takhle těžký době odváděj na daních... Oba národy jsou náturou stejný a lišej se akorát aktuální ideologií...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 13:28

Ale je třeba uznat, že Zelenskyj se s tím aspoň snaží bojovat a snažil se i v době před ruskou agresí. Problém je, že je to v té společnosti už od dob carství a pak socialismu natolik zakořeněné, že je těžké tento nešvar zlikvidovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 14:52

To je sice pravda, nicméně Rusko doslova žije minulostí a válkou. Rusko je orientováno na minulost a adoraci války.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 02. 2023 15:16

Dobrý den, máte naprostou pravdu. Projel jsem celé Rusko těsně před záborem Krymu a člověk by až nevěřil, jak z minulosti žije ruská společnost. Podle mě je to bohužel jen dlouholetá taktika jejich politických vůdců, protože jim zkrátka nemohou nabídnout nic lepšího. Je to škoda, přál bych obyčejným Rusům lepší život, ale vybrali si to sami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 17:00

Já jsem byl v Rusku jen jednou na chvilku. Vlastně to bylo ještě v dobách SSSR - v roce 1985 a tehdejším Leningradu na zájezdě ROH. :)

Zážitky to byly vážně silné a zdaleka nemyslím jen Ermitáž.

Jen ve zkratce - ve srovnání s našim tehdejším socialistickým Československem tam byla naprosto neskutečná bída a nedostatek všeho. Např. stalo se mi, že kdosi mě zastavil na chodbě v hotelu a prosil jestli bych mu neprodal svoje boty. Měl jsem obuté jakési tenisky - Botasky. Sliboval, že prý mi za ně dá "charóšie děngy". V případě zájmu - celých těch cca. 10 dní pobytu bylo podobnými zážitky doslova nabitých. :)

Jinak mám info o Rusku pouze nakoukané zejména z filmů. Velmi doporučuji např. "Švéd v žigulíku" (2017)

https://www.csfd.cz/film/553287-sved-v-ziguli... ...

a nebo "Provinční městečko E" (2019)

https://www.csfd.cz/film/782630-provincni-mes... ...

Současné Rusko na mě působí dojmem, že Rusové jsou tak nějak divně "zacyklení". Už od dětství do malých dětí učitelky hučí - velká vlastenecká válka, naše silná armáda, chronická ukřivděnost

- my jsme osvobodili svět od nacismu a svět nám není dostatečně vděčný

- my jsme ve všem nejlepší, ale svět nás nedoceňuje

- pěstování pocitu "obléhané pevnosti" - celý svět se spikl proti nám, chce nám ublížit, ukrást naše suroviny a naše bohatství, atd...

A do toho dlouhodobý exodus elit. Množství vědců/podnikatelů/umělců s kořeny v Rusku dosáhlo světových úspěchů, ale společné ti lidé mají to, že předtím odešli z Ruska a úspěchu dosáhli v USA, v Izraeli, v Německu, Velké Británii, atd....

Přiznám se, že jsem docela pesimista v odhadu v co tohle může nakonec vyústit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 17:09

Jinak, s Vašim závěrem naprosto souhlasím. Nějak tak to nepochybně je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 14:53

Na Ukrajině je to samé, korupce neskutečná. Nedávno z důvodu korupce odvolali asi 5 politiků. Nedivím se lidem na Ukrajině, že se nechtějí mobilizovat, některé záběr z mobilizace na Ukrajině:

https://t.me/newsfrontsk/16342...

https://t.me/newsfrontsk/16215...

https://t.me/newsfrontsk/16239...

https://t.me/newsfrontsk/16477...

https://t.me/intelslava/43955...

https://t.me/intelslava/43994...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 16:34

1) Nevíme o co přesně tam vlastně jde - např. je to zběh?

2) Skrývání se před povolávacím rozkazem se děje vždy v každé zemi a u každé armády - nepochybně je takových případů mnoho i v Rusku.

3) Nevíme jaké procento odvedených se snaží reálně skrývat. Mám známého, který je jednatelem ve velké stavební firmě. Zaměstnával řadu ukrajinských řemeslníků, kteří po vypuknutí ruské agrese odešli za Ukrajinu bojovat - dobrovolně i přesto, že reálně by nemuseli, protože zde v Česku by pro ukrajinské úřady nejspíš nebyli reálně dosažitelní. Firmě to způsobilo personální problémy.

Zato běžně ve službách potkávám ukrajinské ženy. Když vezmu jen svou osobní zkušenost pouze za včerejšek - prodavačka na benzínce, obsluha v čistírně oděvů, sestřička na odběrech v diabetologické ambulanci. Ukrajinský přízvuk poznám okamžitě, protože s Ukrajinci jsem dlouhodobě přicházel do kontaktu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 16:45

Samozřejmě i na Ukrajině se najdou jedinci, kteří šli dobrovolně bojovat, ale ztráty na frontě jsou veliké a získávat další a další lidi k mobilizaci je čím dál obtížnější.

Na všech videích jsou ukrajinští muži, které loví vojáci a odvádějí na mobilizaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 17:48

Neplácej.

Ztráty Ukrajinců jsou třetinové až poloviční než má Rusko a jeho pologramotní stepní Mužíci.Ostatně,není to Ukrajina která verbuje ve mezi odsouzenými vrahy ve věznicích jako Rusko.

Před možností odvedení uteklo mezi 30-50 tisící smradlavých Rusáků.Hrdinský národ.:)

Ostatně stejně rychle se rozpadl léta budovaný mýtus ,, neporazitelnosti ruské armády,, Ta neporazitelná armáda leží mrtvá na Ukrajině a zůstala banda Mongolů v ,,neprůstřelných vestách,, z molitanu:)

Ostatně přijít za ani ne 12 měsíců o půlku bojeschopné armády to je panečku VÍTĚZSTVÍ....120 tisíc mrtvých Mužíků jenom proto že jeden trpaslík chtěl obnovit CCCP. A místo toho bude mít za souseda národ který je bude desetiletí nenávidět a při první příležitosti srovná účty snad již s podporou NATO.V tom případě ovšem budou americké tanky tak za týden v Moskvě.Otázka ovšem je co by dělala US Army ze zástupem ruských zajatců.:) To bude asi největší problém ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 18:44

Váš příspěvek je plný nenávisti plus vymyšlené nesmysly o ztrátách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 19:03

To víš že jo:)

https://echo24.cz/a/HM7He/zpravy-svet-valki... ...

Ruská ,,neporazitelná,, armáda postupuje od vítězství k vítězství.Píšou na Sputniku:)))

Ovšem nějak do tvé fantazie nezapadají doslova a do písmene rozdrcené ,,elitní,,tankové jednotky ruské armády určené na obranu Moskvy a mrtvá elita ruských výsadkářů rozdrcená u Kyjeva.

No potom se nemůžeme divit že ruský negramotný mužík s rezavým kalachem raději uteče:)

Do jara bude Krym pod Ukrajinou a Rusko v krachu.Ruská armáda je dnes jenom banda trhanů a zlodějů praček.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 20:35

Přijímaté jen propagandu z jedná strany a ještě jste nenávistný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 02. 2023 20:23

Tak, je faktem, že v Rusku je armáda národní chloubou, Rusko doslova žije svou armádou a válčením. Rusko je také přibližně 4x větší než Ukrajina, na zbrojení vydává mnohem víc prostředků, atd....

Ukrajinská armáda je oficiálně mnohem slabší než ta ruská.

Přesto se Rusko za rok bojů dokázalo dlouhodobě udržet pouze v pruhu širokém přibližně 100km od ruských hranic a tam fronta dlouhodobě zamrzla.

Ztráty ruské bojové technikdy jsou enormní, viz.

https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-... ...

Je jasné, že ruská propaganda se snaží vykreslit situaci příznivě pro Rusko, ale neschopnost ruské armády dlouhodobě se dostat dál než 100km od ruských hranic je neokecatelná. Všechno ostatní je pro nás pouhé "diváky" těžko ověřitelné a rozlišitelné zda se jedná o propagandu, nebo realitu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 02:24

poznáte?

putin zdochol. Išiel do pekla. Po 10 rokoch sa mu za dobré správanie rozhodol dať lucifer vychádzku na zem.

putin sa poprechádzal po moskve, zapadol v nejakom bare. Popýtal si od barmana stakán vodky, vypil, ďalší, ako pil, sa spýtal barmana :

krym naš? Barman odpovedal : da

Potom sa spýtal donbas naš. barman odpovedal da.

putin spokojný vypil ešte nejaký ten stakán a potom poprosil o to, čo je dlžný. Barman mu odpovedal : 10 hrivien ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 02. 2023 09:41

To je hustý vtip, ale zdejší pátá kolona tě hned okřikne že jsi agresivní, negativní, a vůbec fuj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 02:17

asi ste si nevšimli, že sa jedná o slovenský nacistocko-boľševický portál ...

Osobne netvrdím, že uvedené prípady nie sú reálne, aj keď aj to sa možno dá spochybniť, ale ako váš oponent tvrdí, toto vôbec nie je výpovedné.

Keď som sa začal dozvedať, že russi majú takéto problémy, prvé, čo som hľadal, koľko takto problematických rusov je ...

Ukázalo sa, že aj keď ich je početne veľmi veľa, z hľadiska úspešnosti mobilizácie je to stále zanedbateľne veľa ...

Myslím si, žer na Ukrajine je to ešte zanedbateľnejšia vec ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 02. 2023 02:03

viac ako uveriteľné dôvody. Bohužiaľ druhou fázou by bolo zhumpľovanie, zničenie, proste russ sa správa ako vírus ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor