Operace lebky v době bronzové se nezdařila. Tento pacient zemřel brzy po riskantním zákroku

Tel Megido v severním Izraeli je dnes jednou z nejvýznamnějších archeologických lokalit v této části světa, která je podobnými místy doslova prošpikovaná. Kdysi zde stálo město Megido, které bylo především v době bronzové významným střediskem oblasti Galileje. Podle řady názorů je právě Megido biblickým místem Armageddon, kde se podle Zjevení svatého Jana mají shromáždit všechny armády k závěrečné bitvě světa.

V roce 2016 tam archeologové při vykopávkách v prostoru paláce narazili na pozůstatky dvou lidí, kteří byli pohřbeni na stejném místě před téměř 3 500 lety. Od té doby je tato dvojice v hledáčku odborníků. Vědecký časopis PLOS One zveřejnil výsledky výzkumu, který vedla Rachel Kalisherová z americké Brown University.

Bratři z Megida

Badatelé odkryli příběh této pozoruhodné dvojice, který je velmi tragický. Analýzy DNA již dříve prozradily, že se jedná o bratry. Okolnosti jejich pohřbu na velmi prestižním místě v paláci ukazují, že šlo o velmi významnou, ne-li královskou rodinu. Přesto ale bratři neměli moc příjemný život. V dětství například trpěli nedostatkem železa, což ovlivnilo jejich zdraví.

Z detailů na kostrách bratrů vyplynulo, že bratři nezemřeli ve stejnou chvíli. Jeden z nich byl pohřben na počátku dospělosti, druhý (třicátník až čtyřicátník) se k němu „připojil“ o 1 až 3 roky později. Na kostech je rovněž patrné, že s pozůstatky mladšího a dříve zemřelého bratra bylo manipulováno a že byly zřejmě znovu pohřbeny.

Obří díra do lebky

Kosti obou bratrů nesou stopy po infekcích, které oba během života prodělali. Kromě toho vědci na lebce staršího z bratrů objevili otvor po trepanaci lebky, velice riskantním chirurgickém zákroku, který se používal na řadě míst světa již od doby kamenné, zřejmě k léčbě bolestí hlavy, duševních chorob a někdy i z rituálních důvodů.

V tomto případě není jasné, proč starší z bratrů podstoupil tento zákrok, který tehdy musel být spíše mučením, než medicínou. Naopak dost jasné je, že se dávná operace nepovedla. Na místě trepanace nejsou patrné žádné stopy hojení. Dotyčný muž musel zemřít velmi brzy po tom, co mu provedli tento zákrok. Je velmi pravděpodobné, že to mělo spojitost.

V oblasti východního Středomoří jsou nálezy dávných trepanací lebky poměrně vzácné. A žádný z těchto nálezů není mladší než studovaná dvojice bratrů. Pro vědce by bylo velmi zajímavé zjistit o obou bratrech více informací, které by pomohly objasnit okolnosti trepanace lebky u staršího z nich. Výzkum bratrů z Megida nadále pokračuje.

Via Science Alert

Váš názor Další článek: Obyčejný choroš inspiruje vědce. Vyvíjí supermateriál, který může nahradit plasty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,