Oracle

Oracle vydal VirtualBox 6.0 s vylepšenou grafikou a uživatelským rozhraním

V úterý 18. prosince vydal Oracle novou verzi svého virtualizačního nástroje VirtualBox. Šestá generace přichází více než tři a půl roku po páté verzi a přináší především vylepšenou grafiku a uživatelské rozhraní.

VirtualBox původně vyvíjela společnost Innotek, kterou v roce 2008 koupil Sun Microsystems. O dva roky později pak celý projekt spadl pod křídla Oraclu. Jde o dlouhodobě úspěšný virtualizační produkt, vhodný pro podnikové i domácí použití.

Co přináší VirtualBox 6.0

V oficiálním seznamu provedených změn verze 6.0 vyniká především nové uživatelské rozhraní, které má nabídnout jednodušší nastavení aplikací a virtuálních strojů. Některé ikony byly přesunuty nebo odstraněny, ale rozložení zůstává většinou stejné. Změny se odehrály také ve správci souborů, který umožňuje uživateli spravovat souborový systém hostovaných počítačů a kopírovat soubory mezi hostitelem a hostem.

Oracle vydal VirtualBox 6.0 s vylepšenou grafikou a uživatelským rozhraním
Oracle vydal VirtualBox 6.0 s vylepšenou grafikou a uživatelským rozhraním

Významně byla aktualizována podpora 3D grafiky pro hostované systémy Windows a emulace 3D grafického zařízení VMSVGA pro virtuální počítače s operačními systémy Linux a Solaris. Majitelé počítačů Apple pak jistě ocení utilitu vboximg-mount, umožňující přístup k disku hostitelského počítače.

VirtualBox 6.0 přidává podporu pro použití Microsoft Hyper-V jako záložního jádra pro spuštění na hostiteli se systémem Windows. Cílem je zabránit neschopnosti spouštět virtuální stroje za cenu sníženého výkonu.

Kvůli novinkám „nakynul“ instalátor

Kromě výše uvedených zásadních novinek přináší nejnovější verze VirtualBoxu také řadu menších vylepšení, jako je třeba zlepšení výkonu při práci se sdílenými složkami či možnost konfigurovat až čtyři vlastní tabulky ACPI. Vývojáři také opravili několik nahlášených chyb a nedostatků.

Provedené změny se odrazily ve velikostech instalačních balíčků. Například velikost instalátoru pro Windows se téměř zdvojnásobila z původních přibližně 100 megabajtů v předchozích verzích na více než 200 megabajtů ve verzi 6.0.

VirtualBox 6.0 je ke stažení zdarma na oficiálním webu, kde jsou k dispozici instalační balíčky pro 64bitové platformy Windows, OS X, Linux a Solaris. Pro 32bitové systémy je poslední verzí 5.2, která bude podporována do července 2020.

Diskuze (12) Další článek: To budou fotomontáže! Web Remove.bg automaticky odstraní pozadí z fotek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,