Padající trosky prototypu Starship poškodily minivan zaparkovaný poblíž odpalovací rampy

Trosky vzniklé při startu prototypu kosmické lodě Starship, který explodoval během pokusu o dosažení orbity, poškodily minivan zaparkovaný nebezpečně blízko odpalovací rampy.

Krátce po zveřejnění videa, které dotyčný incident zachycuje, vyšlo najevo, kdo je majitelem dotyčného vozidla – nikdo jiný, než Chris Bergin z NASASpaceFlight (NSF)

Ten v jednom ze svých tweetů mj. poznamenal, že podobná rizika podstupuje záměrně, aby získal co možná nejlepší záběry. „Vždy jsme vděční, když raketové společnosti umožňují mít kamery *hlas Kennyho Logginse* v Dangerzone. To je ta raketová hra!“ zavtipkoval.

Zbytky Starship ovšem dopadly také na území nedaleké přírodní rezervace. Lidem žijícím v městečku Port Isabel se pak po čas testovacího letu chvěly jejich domy a v místním fitness centru prasklo okno.

„Bylo to opravdu děsivé,“ prohlásila jedna z místních obyvatelek, Sharon Almaguer, v rozhovoru pro deník New York Times. „Během předchozích startů jsem už nějaké otřesy uvnitř domu zažila, ale toto bylo na úplně jiné úrovni.“

Zakladatel LabPadre Louis Balderas zase vypověděl, že z prostoru odpalovací rampy při startu létaly kusy betonu o velikosti bowlingové koule. Explozivní zážeh navíc vytvořil kráter, který byl podle jeho odhadu hluboký přes 7,5 metrů. Další podrobnosti se dozvíte z následujícího videa:

Diskuze (25) Další článek: TIP: Jak ve Street View najít starší snímky ulic a vrátit se v čase

Témata článku: , , , , , , , , , , ,