Pentagon v Sýrii poprvé použil nové řízené střely AGM-158 JASSM

  • Západ nedávno opět udeřil na syrský režim Bašára Asada
  • Mj. použil i sofistikované řízené střely s plochou dráhou letu typu vzduch-země AGM-158 JASSM
  • Bylo to poprvé, kdy tyto důmyslné zbraně ochutnaly opravdový boj

Když Západ nedávno opět udeřil na syrský režim Bašára Asada kvůli použití chemických zbraní vůči civilnímu obyvatelstvu, tak mimo jiné použil i sofistikované řízené střely s plochou dráhou letu typu vzduch-země AGM-158 JASSM od společnosti Lockheed Martin. Bylo to poprvé, kdy tyto důmyslné zbraně ochutnaly opravdový boj.

Střely JASSM, čili Joint Air-to-Surface Standoff Missile představují jednu z nejpokročilejších konvenčních zbraní, jaké mají americké ozbrojené síly ve svém arzenálu. Během útoku na Asada vypustily letouny US Navy a US Air Force celkem 57 střel, které mířily na výzkumné a vývojové centrum Barzah v syrském Damašku. To je sídlo syrského programu vývoje chemických zbraní.

Navzdory různým mediálním prohlášením a propagandě všech 57 střel nejspíš zasáhlo určený cíl. Podle všeho způsobily podstatné škody, které ovlivní syrský výzkum a výrobu chemických zbraní, opakovaně používaných Asadovými jednotkami proti civilistům.

Podle dostupných údajů bylo 19 ze střel vypálených proti centru Barzah právě typu AGM-158 JASSM. Americké jednotky mají tyto střely k dispozici od roku 2009, zatím je ale ještě nikdy nepoužily v boji. Podle odborníků to nebylo nutné, protože Američané od té doby bojovali s protivníky, kteří neměli k dispozici smysluplnou protivzdušnou obranu.

Střely AGM-158 JASSM o délce 4,27 m a váze zhruba 1 tuny nesou bojovou hlavici o váze 450 kg. Dolet střely v základní verzi přesahuje 370 kilometrů. Původně je vyvíjelo námořnictvo, jako nenápadnou řízenou střelu s plochou dráhou letu, která je schopná proniknout silně bráněným vzdušným prostorem protivníka.

Cena jedné takové střely se blíží k 1 milionu dolarů, takže jsou určené k ničení těch nejvýznamnějších a nejcennějších cílů. JASSM je typická zbraň pro údery během „prvního dne“, tedy pro samotný začátek vojenské operace, kdy ještě není vyřazena protivzdušná obrana protivníka.

Střely JASSM mohou nést a vypouštět letouny B-1 Lancer, B-2 Spirit, B-52H Stratofortress, F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon a F/A-18 Hornet. Kolem roku 2020 by střelami JASSM mohla být vybavena i stealth stíhačka F-35, i když je bude muset mít upevněné externě.

Když je JASSM vypuštěna z letadla, tak obvykle letí podle předem zvolené trasy. Během letu „kopíruje“ terén, aby se skryla před zraky techniky protivníka. Může být naprogramovaná tak, aby se úspěšně vyhýbala všem dnes používaným typům protivzdušné obrany. Využívá vnitřní navigační systém, a také systém GPS odolný vůči rušení. V blízkosti cíle si JASSM zapne infračervený vyhledávací systém, který automaticky rozezná zvolený cíl a navede JASSM přímo do černého, s přesností na 3 metry.

Foto: Lockheed Martin

Diskuze (36) Další článek: Github má problém: ukládal obnovená hesla uživatelů jako prostý text

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,