Peruánský speciál: Ayahuasca je z vědeckého hlediska zajímavá, do Česka ale nepatří

Manželé Kordysovi byli loni odsouzeni k osmi letům vězení kvůli organizování „ceremonií“ s ayahuascou, na nichž během uplynulých let vydělali více než deset milionů korun. Nakonec se dočkali prezidentské milosti a tento zajímavý případ rozpoutal rozsáhlou diskusi o nebezpečnosti zmíněného nápoje, resp. rostliny.

Někteří experti rozsudek označovali za absurdní a tvrdili, že užívání ayahuascy by v Česku mělo být co možná nejdříve legalizováno. Psychedelické látky podle nich mohou být zdraví prospěšné a navíc si na nich v podstatě nelze vypěstovat závislost. Jiní komentátoři naopak ayahuascu neváhali označit za nejnebezpečnější látku svého druhu, která je u nás momentálně dostupná.

Klepněte pro větší obrázek
 V peruánské Amazonii se pohybuji už přes dva roky. Jedním z lidí, kteří se zde se mnou dělí o své znalosti o pralese, je i strýc mé místní partnerky – šaman Medardo.

Jak to tedy s ayahuascou vlastně je? Jedním z důvodů, proč tuto otázku není jednoduché zodpovědět, je i zmatek v pojmosloví. Slovem „ayahuasca“ se totiž běžně označuje jak nápoj, tak liána Banisteriopsis caapi z čeledi Malpighiaceae rostoucí v amazonském pralese.

Hovořit tak o bezpečnosti či nebezpečnosti ayahuascy bez bližší konkretizace nedává smysl, zvláště když existuje řada různých typů onoho nápoje, které se vzájemně liší složením.

Klepněte pro větší obrázek
V Medardově rodině se poznatky o přírodní medicíně předávají z generace na generaci a on sám se studiu léčivých rostlin věnuje již přes třicet let. Na jeho pozvání jsem se vydal do městečka Tamshiyacu, abych se v praxi seznámil se základním postupem přípravy ayahuascy.

Hlavní ingrediencí je vždy liána Banisteriopsis caapi. K ní se ovšem můžou přidávat další rostliny, které celkový účinek zvětšují – např. Psychotria carthaginensis, Psychotria viridis, Justicia pectoralis či Tetrapteriis methystica. Některé z těchto kombinací přitom rozhodně nelze označit za bezpečné. Typicky směs s lilkovitými rostlinami rodů Datura a Brugmansia. A aby toho nebylo málo, „ayahuascu“ lze teoreticky i kouřit, ale to již odbočujeme.

Klepněte pro větší obrázek
Během cesty na místo, kde má Medard svůj albergue pro zájemce o ceremonie s ayahuascou, je možné pozorovat krásná přírodní zákoutí. Na mobilní signál či Wi-Fi zde můžete zapomenout.

Výsledné „koktejly“ vyvolávají různě silné halucinace a mj. rovněž ovlivňují obličejové svaly, které produkují vibrace. V tomto kontextu šamani často hovoří o „vnitřním zvuku“ vycházejícím ven ve formě písně.

Diskuze (83) Další článek: Proč v noci pociťujeme bolest intenzivněji než ve dne? Vědci našli odpověď v cirkadiánních rytmech

Témata článku: , , , , ,