Zelený čaj má celou řadu blahodárných účinků – mimo jiné posiluje koncentraci, působí proti depresím, mírní žaludeční a střevní problémy a snižuje hladinu cholesterolu. Jenže, jak už to bývá, i zde platí léty osvědčené pravidlo, že „nic se nemá přehánět“. Vědci z izraelského Kaplan Medical Center zjistili, že pití příliš velkého množství zeleného čaje může způsobit významné poškození jater. Zdroj:  UnSplash

Zelený čaj má celou řadu blahodárných účinků – mimo jiné posiluje koncentraci, působí proti depresím, mírní žaludeční a střevní problémy a snižuje hladinu cholesterolu. Jenže, jak už to bývá, i zde platí léty osvědčené pravidlo, že „nic se nemá přehánět“. Vědci z izraelského Kaplan Medical Center zjistili, že pití příliš velkého množství zeleného čaje může způsobit významné poškození jater. | Zdroj: UnSplash

Deník The Jerusalem Post píše, že zelený čaj je v současnosti druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě. Přes nesporně pozitivní účinky vědci nashromáždili důležité důkazy o možných škodách způsobených jeho zvýšenou konzumací. Zdroj:  UnSplash

Deník The Jerusalem Post píše, že zelený čaj je v současnosti druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě. Přes nesporně pozitivní účinky vědci nashromáždili důležité důkazy o možných škodách způsobených jeho zvýšenou konzumací. | Zdroj: UnSplash

Nová studie, provedená izraelskými zdravotnickými zařízeními Clalit Health Service a Kaplan Medical Center, byla publikována v mezinárodním odborném časopise Gastro Hep. Z výsledků plyne, že produkty na bázi zeleného čaje mohou poškodit játra – konkrétně se může jednat o obtíže jako je zánět jater, až po úplné selhání tohoto pro život nezbytného orgánu. Zdroj:  UnSplash

Nová studie, provedená izraelskými zdravotnickými zařízeními Clalit Health Service a Kaplan Medical Center, byla publikována v mezinárodním odborném časopise Gastro Hep. Z výsledků plyne, že produkty na bázi zeleného čaje mohou poškodit játra – konkrétně se může jednat o obtíže jako je zánět jater, až po úplné selhání tohoto pro život nezbytného orgánu. | Zdroj: UnSplash

Studii vedl profesor Steven Melnick – specialista na gastroenterologii a interní medicínu, působící v Kaplan Medical Center. V jejím rámci se mu podařilo zdokumentovat více než sto případů zánětů jater, které se rozvinuly v důsledku pití zeleného čaje. Zdroj:  UnSplash

Studii vedl profesor Steven Melnick – specialista na gastroenterologii a interní medicínu, působící v Kaplan Medical Center. V jejím rámci se mu podařilo zdokumentovat více než sto případů zánětů jater, které se rozvinuly v důsledku pití zeleného čaje. | Zdroj: UnSplash

Tento zánět je přímým důsledkem toxinů obsažených v čajovníku a je s největší pravděpodobností výsledkem metabolické reakce. V některých případech (zejména u žen) vedlo pití většího množství zeleného čaje přímo k selhání jater. Zdroj:  UnSplash

Tento zánět je přímým důsledkem toxinů obsažených v čajovníku a je s největší pravděpodobností výsledkem metabolické reakce. V některých případech (zejména u žen) vedlo pití většího množství zeleného čaje přímo k selhání jater. | Zdroj: UnSplash

Studie uvádí, že není zřejmé, které konkrétní složky způsobují poškození jater, protože v různých odrůdách existuje velké množství rozmanitých sloučenin. Je však jasné, že u některých lidí může kombinace zeleného čaje – zejména (ale nejen) s jinými léky a bylinami – vést k závažnému onemocnění jater. Zdroj:  UnSplash

Studie uvádí, že není zřejmé, které konkrétní složky způsobují poškození jater, protože v různých odrůdách existuje velké množství rozmanitých sloučenin. Je však jasné, že u některých lidí může kombinace zeleného čaje – zejména (ale nejen) s jinými léky a bylinami – vést k závažnému onemocnění jater. | Zdroj: UnSplash

„Je důležité si uvědomit, že zánět jater a jejich selhání v důsledku pití zeleného čaje jsou vzácné,“ uvedl Melnick. „Kromě toho je také velmi obtížné to diagnostikovat, protože je složité určit přímou souvislost mezi pitím zeleného čaje a selháním jater. Zároveň se však kumulují důkazy o případech z celého světa týkající se lidí, kteří dostali hepatitidu po pití většího množství zeleného čaje.“ Zdroj:  UnSplash

„Je důležité si uvědomit, že zánět jater a jejich selhání v důsledku pití zeleného čaje jsou vzácné,“ uvedl Melnick. „Kromě toho je také velmi obtížné to diagnostikovat, protože je složité určit přímou souvislost mezi pitím zeleného čaje a selháním jater. Zároveň se však kumulují důkazy o případech z celého světa týkající se lidí, kteří dostali hepatitidu po pití většího množství zeleného čaje.“ | Zdroj: UnSplash

Melnick se například setkal s případem, kdy 23letý pacient pil dva až tři šálky zeleného čaje denně a během měsíce se jeho stav zhoršil natolik, že bylo nutné provést transplantaci jater. „Je to jen další příklad toho, že lidé, kteří tyto produkty konzumují, by si měli být vědomi možnosti komplikací a v případě výskytu podezřelých příznaků se poradit se svým praktickým lékařem,“ řekl. Zdroj:  UnSplash

Melnick se například setkal s případem, kdy 23letý pacient pil dva až tři šálky zeleného čaje denně a během měsíce se jeho stav zhoršil natolik, že bylo nutné provést transplantaci jater. „Je to jen další příklad toho, že lidé, kteří tyto produkty konzumují, by si měli být vědomi možnosti komplikací a v případě výskytu podezřelých příznaků se poradit se svým praktickým lékařem,“ řekl. | Zdroj: UnSplash

Deník The Jerusalem Post píše, že zelený čaj je v současnosti druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě. Přes nesporně pozitivní účinky vědci nashromáždili důležité důkazy o možných škodách způsobených jeho zvýšenou konzumací. Zdroj:  UnSplash
Nová studie, provedená izraelskými zdravotnickými zařízeními Clalit Health Service a Kaplan Medical Center, byla publikována v mezinárodním odborném časopise Gastro Hep. Z výsledků plyne, že produkty na bázi zeleného čaje mohou poškodit játra – konkrétně se může jednat o obtíže jako je zánět jater, až po úplné selhání tohoto pro život nezbytného orgánu. Zdroj:  UnSplash
Studii vedl profesor Steven Melnick – specialista na gastroenterologii a interní medicínu, působící v Kaplan Medical Center. V jejím rámci se mu podařilo zdokumentovat více než sto případů zánětů jater, které se rozvinuly v důsledku pití zeleného čaje. Zdroj:  UnSplash
Tento zánět je přímým důsledkem toxinů obsažených v čajovníku a je s největší pravděpodobností výsledkem metabolické reakce. V některých případech (zejména u žen) vedlo pití většího množství zeleného čaje přímo k selhání jater. Zdroj:  UnSplash
8
Fotogalerie

Pití velkého množství zeleného čaje může způsobit poškození jater, zjistili izraelští vědci

Zelený čaj má celou řadu blahodárných účinků – mimo jiné posiluje koncentraci, působí proti depresím, mírní žaludeční a střevní problémy a snižuje hladinu cholesterolu. Jenže, jak už to bývá, i zde platí léty osvědčené pravidlo, že „nic se nemá přehánět“. Vědci z izraelského Kaplan Medical Center zjistili, že pití příliš velkého množství zeleného čaje může způsobit významné poškození jater.

Deník The Jerusalem Post píše, že zelený čaj je v současnosti druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě. Přes nesporně pozitivní účinky vědci nashromáždili důležité důkazy o možných škodách způsobených jeho zvýšenou konzumací.

Zelený čaj může ve velkém škodit

Nová studie, provedená izraelskými zdravotnickými zařízeními Clalit Health Service a Kaplan Medical Center, byla publikována v mezinárodním odborném časopise Gastro Hep. Z výsledků plyne, že produkty na bázi zeleného čaje mohou poškodit játra – konkrétně se může jednat o obtíže jako je zánět jater, až po úplné selhání tohoto pro život nezbytného orgánu.

Studii vedl profesor Steven Melnick – specialista na gastroenterologii a interní medicínu, působící v Kaplan Medical Center. V jejím rámci se mu podařilo zdokumentovat více než sto případů zánětů jater, které se rozvinuly v důsledku pití zeleného čaje.

Tento zánět je přímým důsledkem toxinů obsažených v čajovníku a je s největší pravděpodobností výsledkem metabolické reakce. V některých případech (zejména u žen) vedlo pití většího množství zeleného čaje přímo k selhání jater.

Důvod poškození jater není jasný

Studie uvádí, že není zřejmé, které konkrétní složky způsobují poškození jater, protože v různých odrůdách existuje velké množství rozmanitých sloučenin. Je však jasné, že u některých lidí může kombinace zeleného čaje – zejména (ale nejen) s jinými léky a bylinami – vést k závažnému onemocnění jater.

„Je důležité si uvědomit, že zánět jater a jejich selhání v důsledku pití zeleného čaje jsou vzácné,“ uvedl Melnick. „Kromě toho je také velmi obtížné to diagnostikovat, protože je složité určit přímou souvislost mezi pitím zeleného čaje a selháním jater. Zároveň se však kumulují důkazy o případech z celého světa týkající se lidí, kteří dostali hepatitidu po pití většího množství zeleného čaje.“

Melnick se například setkal s případem, kdy 23letý pacient pil dva až tři šálky zeleného čaje denně a během měsíce se jeho stav zhoršil natolik, že bylo nutné provést transplantaci jater. „Je to jen další příklad toho, že lidé, kteří tyto produkty konzumují, by si měli být vědomi možnosti komplikací a v případě výskytu podezřelých příznaků se poradit se svým praktickým lékařem,“ řekl.

Ačkoli míváme tendenci si myslet, že cokoli přírodního je zdravé a bezpečné, není to poprvé, co jsou zdánlivě neškodné potraviny spojovány se závažnými zdravotními následky. Na celostátní konferenci gastroenterologů, která se konala 22. října v USA, byly prezentovány údaje o pěti nových případech onemocnění jater, které se objevily po konzumaci doplňků stravy s kurkumou.

Určitě si přečtěte

Články odjinud