Pití více než dvou litrů slazených nápojů týdně zvyšuje riziko fibrilace srdečních síní a mrtvice | Ilustrace: AI Midjourney

Ilustrace: AI Midjourney

Pití více než dvou litrů slazených nápojů týdně zvyšuje riziko fibrilace srdečních síní a mrtvice

Pravidelná konzumace slazených nápojů, jako jsou limonády a džusy, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to i v případě pravidelného cvičení. Ani doporučených 150 minut fyzické aktivity týdně zcela neeliminuje negativní vliv těchto nápojů na zdraví srdce. Podrobnosti o studii, zabývající se vlivem slazených nápojů na fibrilaci srdečních síní, přináší magazín StudyFinds.

Studie varuje, že pravidelné pití limonád a jiných sladkých nápojů může způsobit výrazně více zdravotních problémů než jen cukrovku druhého typu. Vědci identifikovali znepokojivou spojitost mezi pitím slazených nápojů a zvýšeným rizikem vzniku fibrilace síní.

 

Co je fibrilace síní?

Fibrilace síní je typ srdeční arytmie, při které dochází k chaotickým, nepravidelným stahům svalových vláken. Tento stav vzniká, když jsou elektrické signály v srdci nepravidelné, což způsobuje, že síně nekoordinují své stahy se srdečními komorami.

Fibrilace síní může vést k řadě zdravotních komplikací, včetně zvýšeného rizika mrtvice a srdečního selhání, jelikož nepravidelné stahy síní mohou vést k tomu, že krev není efektivně pumpována do těla a může docházet k tvorbě krevních sraženin.

 

Co odhalil výzkum?

Studie analyzovala data z britské Biobanky, zahrnující přes 200 000 dospělých, kteří na začátku studie netrpěli fibrilacemi síní. Během sledování, které trvalo téměř deset let, bylo mezi účastníky diagnostikováno 9 362 případů fibrilace síní.

Začněme těmi nejstrašidelnějšími čísly, která z výsledků vyplynula. U osob konzumujících více než dva litry uměle slazených nápojů týdně se zvyšuje riziko fibrilace síní o 20 %. U lidí konzumujících stejné množství nápojů slazených cukrem je toto riziko vyšší o 10 %. Obzvláště velké riziko bylo zaznamenáno u kuřáků – ti, kteří pili více než dva litry cukrem slazených nápojů týdně, měli o 31 % vyšší riziko fibrilace srdečních komor.

Z výsledků vyplynul přinejmenším jeden zajímavý fakt. Pití méně než jednoho litru čistého neslazeného džusu (například 100% pomerančového nebo zeleninového) týdně bylo spojeno s o 8 % nižším rizikem vzniku fibrilace srdečních síní, což naznačuje, že ne všechny nápoje mají na zdraví srdce stejný vliv.

Vyhýbejte se slazeným nápojům!

Výsledky přinesly i další zajímavá zjištění – například že konzumenti nápojů slazených umělými sladidly měli vyšší index tělesné hmotnosti (BMI) a častěji se u nich vyskytoval diabetes druhého typu. V případě nápojů slazených cukrem byl zaznamenán častější výskyt srdečních onemocnění.

„Závěry naší studie nemohou s konečnou platností stanovit, že některý nápoj představuje větší zdravotní riziko než jiný, a to vzhledem ke složitosti naší stravy a proto, že někteří lidé mohou pít více než jeden druh nápojů,“ uvádí v prohlášení pro média hlavní autor studie Ningjian Wang.

Vědci na základě těchto zjištění doporučují, aby lidé, pokud možno, omezili nebo se zcela vyhýbali uměle slazeným nápojům a nápojům slazeným cukrem. „Neberte jako samozřejmost, že pití uměle slazených nápojů s nízkým obsahem cukru a kalorií je zdravé – ve skutečnosti může představovat potenciální zdravotní rizika.“ konstatoval Wang.

Příčinná souvislost (zatím) není prokázána

Závěry studie vybízejí k přehodnocení návyků při konzumaci nápojů, zejména v době, kdy Americká kardiologická asociace a další zdravotnické autority prosazují omezení konzumace slazených nápojů ve prospěch zdravějších variant, jako je voda a neslazené džusy.

Nutno přiznat, že celá studie má několik omezení, mezi která patří observační charakter, který neumožňuje prokázat příčinnou souvislost mezi konzumací určitých nápojů a rizikem fibrilace síní. Dalším omezením je spoléhání se na údaje, které účastníci poskytli zpětně na základě vlastní paměti, což mohlo vést k chybám nebo zkreslením. Studie také nerozlišovala, zda zkoumané slazené nápoje obsahovaly kofein.

Výsledky vědeckého bádání byly publikovány 5. března v renomovaném odborném časopise Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. Tento časopis přináší nejnovější poznatky, výzkumy a přehledy o mechanismech, diagnostice, léčbě a prevenci srdečních arytmií a s tím souvisejících stavů.

Určitě si přečtěte

Články odjinud