Plovoucí město by se mohlo stát světovým centrem „neregulovaného“ vědeckého výzkumu

The Seasteading Institute, založený v roce 2008 softwarovým inženýrem Patri Friedmanem a duchovním otcem PayPalu Peterem Thielem, má odvážné plány na vybudování plovoucího města u Tahiti. To by se mohlo stát rájem pro všechny vědce, kterým jejich práci komplikují různá (leckdy nesmyslná) legislativní omezení.

„Seasteading vytvoří jedinečné příležitosti pro akvakulturu, vertikální zemědělství a vědecký a inženýrský výzkum v oblasti ekologie, vlnové energie, medicíny, nanotechnologie, informatiky, námořních struktur, biopaliv atd,“ stojí na webových stránkách The Seasteading Institute.

Město by bylo být tvořeno několika železobetonovými plošinami, z nichž každá bude mít rozměry 50 × 50 metrů. Na těchto plošinách se budou nacházet třípodlažní budovy s kancelářemi, byty, laboratořemi atd. Samozřejmě nebudou chybět parky či bazény.

Autoři tohoto megalomanského projektu předpokládají, že na začátku zde bude žít nejméně 250 lidí. V ideálním případě by celé město mohlo fungovat na energii z obnovitelných zdrojů.

Obyvatelé by samozřejmě museli dodržovat platné mezinárodní zákony, avšak celková míra byrokracie by měla být velice nízká.

Seasteading Institute už dokonce uzavřel dohodu s vládou Francouzské Polynésie, na základě které bude muset do konce roku předložit studie o všech ekologických a ekonomických aspektech svého záměru. Pokud vše půjde dobře, Francouzské Polynésie nakonec bude „hostitelskou zemí“ města.

Zdroj: The Seasteading Institute

Diskuze (10) Další článek: Kazetové náplně jsou out, do tiskáren se dnes lije inkoust ve velkém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,