Apple | Google | Google Pay | Apple Pay

Po úspěchu Applu s kreditkou chce do bankovnictví i Google. Rád by chytré běžné účty

Vstup do bankovnictví se podařil Applu, který se svou kreditní kartou slaví úspěchy, byť aktuálně řeší nařčení ze sexismu. Nyní to vypadá, že se do finančního sektoru pustí i Google. Ten se dívá po možnosti přinést „chytré“ běžné účty.

Google aktuálně pracuje na projektu s interním označením Cache. V rámci něj by měl ve spolupráci s Citygroup a Stanford Federal Credit Union nabízet uživatelům v rámci USA bankovní služby. Již nyní nabízí svůj platební systém Google Pay, ten ale slouží pouze jako prostředník pro provádění plateb či na vybraných trzích pro posílání peněz mezi uživateli. Nyní chce ale aplikaci a celou službu rozšířit o klasické běžné účty.

Existenci projektu potvrdil i zástupce firmy, který uvedl, že aktuálně zkoumají možnosti partnerství s bankami v USA, aby mohli nabídnout chytré účty právě v rámci Google Pay. Zároveň Google uvedl, že nechtějí prodávat uživatelská data, ale pomoci lépe spravovat finance a umožnit snadněji platit online.

Konkrétní detaily chystaných produktů ale firma nezveřejnila. Nás se ale každopádně s největší pravděpodobností týkat nebudou, hlavně s ohledem na přísné bankovní regulace, které je nutné dodržovat na jednotlivých trzích, kdy by musel Google hledat lokální partnery pro jednotlivé země či celky.

Applu se daří, aktuálně ale čelí obviněním ze sexismu

Velcí technologičtí giganti v poslední době čím dál více pokukují po bankovnictví jako po dalším sektoru, kam mohou rozšířit své služby a tak není divu, že podobným směrem se chce ubírat i Google. Zářným příkladem je například Apple, který se spojil s bankou Goldman Sachs a vytvořil velmi úspěšnou kreditní kartu Apple Card.

Snímek obrazovky 2019-05-13 v 7.49.00.jpg 
Applu se s jeho Apple Card velmi daří.

Ta je dostupná v rámci USA a nabízí klasické podmínky – tedy výhody za platby u obchodníků ve formě cashbacku a slev, zároveň jsou zde ale poplatky za nesplacení ve stanoveném období. Vše se ovládá přímo z mobilní aplikace,  která je přímo předinstalovaná v iPhonech a tak má uživatel minimální překážky pro její pořízení. Podobně směřuje i Google, který chce vše integrovat do systému Google Pay, který má velká část uživatelů kvůli placení v obchodech.

Apple ale aktuálně čelí za Apple Card obvinění ze sexismu. Podle Jamieho Hansonna totiž protěžuje muže a ženám dává menší limity na útratu. Vše ukazuje na příkladu, kdy on i jeho žena žádali o kartu a byť jeho manželka měla lepší hodnocení, ve finále dostala mnohem menší kreditní limit. Zároveň když jej vyčerpala a splatila veškerou útratu dříve, karta ji nedovolila jakoukoliv transakci až do dalšího vyúčtovacího období. U něj přitom k žádnému takovému jednání nedocházelo.

Vyšetřování již otevřel Finanční úřad v New Yorku, který šetří možné porušení zákonů. Dotčené firmy, tedy Apple a Goldman Sachs se vyjádřily, že jednotlivé limity a žádosti řídí algoritmus a že k pohlaví žadatele nepohlíží. Rozdílné limity ale potvrdili i další uživatelé na Twitteru. Mezi nimi byl např. i Steve Wozniak, který téže získal 10x větší limit, než jeho manželka.

Jak funguje Apple Card?

Zdroj: TechRadar, The Next Web

Diskuze (3) Další článek: Prezident Miloš Zeman propaguje nový seriál od HBO. Jedná se o falešné video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,