Po životě na Marsu by mohly pátrat speciální drony

Létající dron pomocí technologie LIDAR vytvořil 3D mapu islandské jeskyně, která byla doslova během několika minut „vytesána“ proudící lávou. Odborníci ze SETI Institute a NASA se domnívají, že podobné drony v budoucnu půjde využívat i k mapování jeskyní na Marsu či Měsíci.

To ale není všechno. Z příspěvku, který byl prezentován na 50. ročníku Lunar and Planetary Science Conference, rovněž plyne, že tyto drony by teoreticky mohly pátrat také po mimozemském životě.

„Malá volně létající kosmická sonda může představovat ideální platformu pro průzkum lávových tunelů na Zemi, Měsíci i Marsu. Důvod je jednoduchý – nemusela by přijít do kontaktu s některým z drsných a potenciálně nestabilních povrchů uvnitř jeskyní a lávových tunelů,“ vysvětlil Andrew Horchler ze společnosti Astrobotic Technology.

Podle Horchlera taková zařízení jednoho dne běžně budou hledat známky přítomnosti vody či nějaké zajímavé geologické aktivity. Informace, které se jim podaří shromáždit, značně usnadní práci lidským průzkumníkům.

Háček spočívá v tom, že atmosféry cizích planet se výrazně liší od té pozemské – například marsovská je příliš tenká. NASA loni vyvinula dron podobný vrtulníku, který by byl schopen v těchto podmínkách fungovat. Tým, který stojí za výše popsaným výzkumem, zase vsází na pohon v podobě malých trysek.

„K vytvoření systému pro Mars či Měsíc bude zapotřebí více vývojových prací. Avšak studium tohoto ledového lávového tunelu je pro nás důležitým prvním krokem,“ uzavřel Horchler.

Diskuze (1) Další článek: Soudy v Los Angeles nestíhají řešit případy držení marihuany. Pomůže jim algoritmus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,