Počet migrantů podle OSN roste rychleji než celosvětová populace

Počet mezinárodních migrantů podle nové tiskové zprávy Organizace spojených národů (OSN) roste rychlejším tempem než celosvětová populace. V současné době činí 272 milionů, což odpovídá 3,5 % z celkového množství obyvatel naší planety.

Za „migranta“ je tomto konkrétním případě považován takový člověk, který z jakéhokoli důvodu – lhostejno či dobrovolně nebo nedobrovolně – odchází žít do jiné země.

Není bez zajímavosti, že uprchlíci a žadatelé o azyl momentálně tvoří už 25 % migrantů. To podle odborníků ilustruje znepokojující nestabilitu v geopolitické dynamice.

Klimatické změny jako příčina uprchlictví

OSN uvádí, že jen v letech 2010-2017 vzrostl počet výše zmíněných uprchlíků o 13 milionů. Z tohoto výzkumu přitom plyne, že hlavní příčinou by mohly být zhoršující se klimatické změny.

Náměstek generálního tajemníka OSN Liu Zhenmin tvrdí, že porozumění migračním vzorcům (tedy tomu odkud lidé odcházejí a kam) je zásadní pro zajištění bezpečnosti migrantských populací.

„Umožnění řádné, bezpečné, regulerní a odpovědné migrace a mobility lidí významně přispěje k dosažení cílů udržitelného rozvoje,“ argumentuje.

Titulní foto: Ggia, CC BY-SA 4.0

Diskuze (118) Další článek: Facebook představil nové fotorámečky Portal. Jeden dokonce vypadá jako Kinect

Témata článku: , , , , , , , , , ,