Počet případů opičích neštovic ve světě stále stoupá. Už překonal hranici 25 tisíc nakažených

Počet případů nákazy opičími neštovicemi ve světě neustále stoupá. Není proto překvapením, že zdravotní úřady prošetřují zprávy o několika nových úmrtích, mezi nimiž je i první případ úmrtí hlášený mimo oblasti, kde se tento virus endemicky vyskytuje, informuje Ars Technica.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) připravilo interaktivní webovou stránku, na které lze sledovat aktuální situaci, včetně počtu hlášených případů z jednotlivých zemí. Z údajů vyplývá, že po celém světě bylo dosud zaznamenáno více než 25 tisíc nakažených v 83 zemích, z toho 25 v Česku.

Rozjíždí se další epidemie?

Relativně dobrou zprávou je, že dle dostupných údajů na tuto nemoc dosud zemřelo jen deset lidí. Zpočátku byla hlášena tři úmrtí z Nigérie a dvě ze Středoafrické republiky. V pondělí ohlásila první úmrtí Ghana, zároveň byla hlášena čtyři nová úmrtí: dvě ve Španělsku, jedno v Brazílii a jedno v Indii. Světová zdravotnická organizace (WHO) v tuto chvíli čeká na další klinické informace o těchto případech.

Další tři případy údajně zemřely na encefalitidu – zánět mozku, což je známá potenciální komplikace opičích neštovic. V Indii zemřel 22letý muž, jenž se vrátil z cesty do Spojených arabských emirátů, kde byl původně pozitivně testován na přítomnost viru.

Během pobytu ve Spojených arabských emirátech odložil léčbu, ale po návratu do Indie se jeho stav zhoršil a zemřel v nemocnici poté, co byl připojen na umělou plicní ventilaci. Tamní úřady novinářům sdělily, že nemocný byl také pozitivně testován na virus Epsteina–Barrové (známý též jako EB virus), způsobující infekční mononukleózu, a že stále vyšetřují další možné základní zdravotní potíže.

Ve Španělsku údajně zemřeli na encefalitidu spojenou s opičími neštovicemi dva muži ve věku 31 a 44 let. Dosavadní informace naznačují, že oba byli původně zcela zdraví a neměli žádným způsobem oslabenou imunitu.

Stará nemoc s novými symptomy

Virus opičích neštovic, který se aktuálně šíří, má v endemických zemích historicky až 3% úmrtnost. Ačkoli v současném mezinárodním ohnisku zůstávají úmrtí relativně vzácná, zdravotníci tvrdí, že pozorují širší spektrum příznaků.

„Pozorujeme nové projevy nemoci,“ uvedla technická vedoucí WHO pro opičí neštovice Rosamund Lewis v úterním videu. Mezi nové projevy patří stavy, „které mohou být velmi bolestivé a vyžadují lékařskou péči, jako jsou sekundární infekce nebo například zánět či otok konečníku,“ uvedla.

Lewis dále upozornila na zprávy o úmrtích, včetně případů encefalitidy. „Je to velmi tragické, ale není to úplně překvapivé,“ řekla. Světová zdravotnická organizace plánuje zveřejnění dalších informací, jakmile jí je jednotlivé země poskytnou.

V některých zemích, například v Německu a Spojeném království, dochází ke stagnaci počtu nových případů, případně k pomalému poklesu. Jiné země, jako například Spojené státy americké, Peru či Brazílie, však stále zaznamenávají dramatický nárůst.

Nepříjemná situace v USA

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí evidují v USA 6 326 případů opičích neštovic, což je největší číslo na světě. Spojené státy potvrdily první případ 18. května a jen za poslední týden přibylo více než 2 500 nakažených. Pozitivním faktem je, že dosud nebylo zaznamenáno žádné úmrtí.

V pondělí vyhlásili guvernéři států Kalifornie a Illinois v souvislosti s nákazou stav nouze. Guvernér státu New York vyhlásil celostátní stav nouze již v pátek. Cílem těchto deklarací je zmobilizovat zdroje a úsilí v boji proti této hrozbě pro veřejné zdraví, která se ve velké míře šíří mezi muži majícími sex s muži.

Zatím není jasné, zda americké federální úřady vyhlásí kvůli epidemii stav ohrožení veřejného zdraví. V úterý však Bílý dům oznámil, že prezident Biden jmenoval dva dlouholeté zaměstnance Federální agentury pro krizové řízení (FEMA), kteří budou mít na starosti reakci v rámci celé země.

Diskuze (13) Další článek: Přichystejte si seznam přání. Srpnovou noční oblohu prozáří meteorický roj Perseidy. Ale také Měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,