Hudba, filmy, seriály | Evropská unie

Počínaje dubnem skončí v EU geoblocking – tedy alespoň částečně

Počínaje dubnem začnou v Evropě platit nová pravidla, která jsou první etapou dlouhé cesty, na jejímž konci by měla být jednotná digitální licence v EU. Oč se konkrétně jedná? O pravidla, která by měla postupně zrušit geoblocking, tedy situaci, kdy si chcete koupit nějakou webovou službu, ale namísto platební brány se zobrazí ono ošklivé: „Služba není v zemi X k dispozici.“

Počínaje dubnem se změní alespoň to, že když už si doma nějakou službu koupíte a vyrazíte na dovolenou třeba na druhou stranu Evropské unie, kde se připojíte k Wi-Fi, provozovatel vám ji bude muset opět nabídnout v nezměněné kvalitě.

To byl přitom mnohdy problém třeba u některých webových videopůjčoven a dalších obsahových služeb, které v cizí zemi buď nebyly vůbec k dispozici, anebo zobrazily výhradně tamní nabídku své knihovny. A právě toto by nyní mělo nadobro skončit.

Na stranu druhou, zatím to ještě není definitivní zrušení geoblockingu v tom smyslu, že služba dostupná v jedné zemi musí být automaticky dostupná ve všech zemích unie. I toto je nicméně ve výhledovém plánu.

Diskuze (19) Další článek: Playboy ruší svou stránku na Facebooku. Kdo bude další?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,