Microsoft | Internet Explorer | Edge

Podíl Microsoftu mezi webovými prohlížeči dosáhl rekordně nízkých hodnot

V segmentu webových prohlížečů je aktuálně jednoznačným králem Chrome. I když existuje řada jiných alternativ, volí je stále méně uživatelů. Platí to také o prohlížečích Microsoftu, který přitom tomuto segmentu kdysi kraloval. Počet uživatelů Edge a Internet Exploreru teď ale klesl na rekordní minima.

Nepříliš pozitivní výsledky přinesla analytická služba Net Applications. Podle ní v průběhu září klesl podíl prohlížečů od Microsoftu o 1,8 % na historicky nejnižší hodnotu pouhých 12 %. Markantnější byl pokles v případě Internet Exploreru, který spadl na 6,1 %, Edge aktuálně používá jen 5,9 % uživatelů.

Z dominátora na outsidera

Microsoft minulý týden vydal neplánovanou aktualizaci zabezpečení pro Internet Explorer, která opravovala kritickou zranitelnost. I tato skutečnost mohla, spolu s doporučením přejít na Edge, přesvědčit další uživatele, aby opustili stárnoucí prohlížeč.

Vývoj podílu prohlížečů Edge, Internet Explorer a Firefox 
Vývoj podílu prohlížečů Edge, Internet Explorer a Firefox

V případě Edge lze v nejbližších měsících očekávat mírný nárůst, který má způsobit blížící se konec podpory Windows 7, naplánovaný na 14. leden 2020. Microsoft doporučuje upgrade na Windows 10, jejichž součástí je právě Edge.

Aktuálně největší podíl na úpadku webových prohlížečů od Microsoftu má Google Chrome, který během září získal 1,3 % nových uživatelů a celkově tak drží 68,5% tržní podíl. Pro srovnání: v roce 2005 měl Internet Explorer podíl 89,4 %.

Pomůže Edge s jádrem Chromu?

Microsoft opustil vyšlapanou cestičku a aktuálně připravuje novou verzi svého prohlížeče Edge. Ta má být postavena na jádru Chromium, které by mohlo přilákat stávající uživatele Chrome. V průběhu srpna byla uvolněna první beta verze a její dosavadní recenze působí poměrně pozitivně.

Ostatní prohlížeče hrají v současnosti v nejlepším případě „druhé housle“. Například Firefox i přes neustálé inovace zaznamenal minulý měsíc velmi mírný růst a dosáhl 8,7% podílu na trhu, nicméně v posledním roce poklesl téměř o celý procentní bod.

Diskuze (13) Další článek: Čína představila novou kosmickou loď, která má dopravit astronauty na Měsíc a zpět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,