Podívejte se, jak je naše planeta obklopena satelity Starlink a Oneweb

Společnost SpaceX zakladatele Elona Musk pokračuje ve velmi rychlém rozšiřování sítě satelitů Starlink na oběžné dráze, které jsou určené pro poskytování internetu po celém světě s vysokými rychlostmi a nízkou odezvou. Protože už v srpnu dojde k základnímu pokrytí celého světa, už je jich celkem dost.

Skvěle to lze vidět na webu satellitemap.space , kde jsou zobrazené polohy satelitů Starlink v reálném čase. Na oběžné dráze už jich je funkčních aktuálně 1 629, přičemž vypuštěno jich bylo do této doby 1 740. Celkem 111 se jich poškodilo a v ostrém provozu jich je zatím 1 285.

Klepněte pro větší obrázek

I když síť vypadá hustě, vzdálenosti mezi satelity jsou obrovské a satelitů bude ještě mnohonásobně více. Nejnovější verze satelitů 1.5 a 2.0 pro tento a příští rok už používají laserové spojení mezi sebou a přinesou další zvýšení výkonu a rychlostí.

V první fázi bude vypuštěno ještě dalších 2 812 a.v rámci druhé fáze pak dalších 7 518. Vzhledem k tomu, že dovršení finálního počtu by mělo nastat až v roce 2027, pravděpodobně ještě dojde k nějakým úpravám.

Na stejném webu lze přepnout i na zobrazení satelitů Oneweb, které jsou rovněž určené pro poskytování internetu. Kolem planety jich zatím ale obíhá jen 218.

Diskuze (11) Další článek: Aktualizace Windows 11 budou probíhat stejným tempem jako u Desítek

Témata článku: , , , , , , , , , , ,