Podívejte se, jak robotický pes táhne třítunové letadlo

Nejlepší přítel člověka nutně nemusí tahat jen sáně – když na to přijde, dokáže si poradit i s třítunovým letadlem. Tedy za předpokladu, že je robotický.

Odborníci z Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) představili novou verzí svého robopsa HyQReal. Ten je vysoký 90 cm a včetně hydrauliky a akumulátorů váží 130 kg. Pro srovnání: SpotMini od Boston Dynamics na výšku měří 84 cm, ale váží jen 30 kg.

Důvodem tohoto výrazného rozdílu je skutečnost, že tým IIT chce, aby jejich výtvor mohl pomáhat během požárů a dalších katastrofických událostech. Na takovou práci ovšem potřebuje nejen pořádné „svaly“, ale i ochranné vybavení.

V tomto konkrétním případě se jedná o vyztužovací konstrukci z hliníku a kevlarovou kůži. Nohy jsou vyrobené ze speciální gumy. Pohon 4 hydraulických čerpadel zajišťuje stejný počet elektromotorů, které napájí 48V baterie. HyQReal rovněž disponuje dvěma palubními počítači (jeden zajišťuje vidění a druhý má na starost řízení).

„Zatím se nezaměřujeme na první odezvu, ale podporu v situaci, která nastane v důsledku nějaké pohromy,“ uvedl projektový šéf Claudio Semini v e-mailu pro CNET. „Nošení senzorů do nebezpečných oblastí, manipulace a přesouvání objektů, otvírání dveří atd.“

Samozřejmě, při tahání letadla nejde ani tak o jeho celkovou hmotnost, jako spíš o valivý odpor pneumatik. I tak je ale jasné, že HyQReal si s úkoly vyžadujícími velkou výdrž dokáže poradit.

Diskuze (4) Další článek: Neuronová síť Speech2Face rekonstruuje tvář podle nahrávky hlasu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,