Podívejte se, jak speciální dělo namontované na náklaďáku vystřeluje do vzduchu drony

Odborníci z Caltechu a Jet Propulsion Laboratory vyvinuli tzv. Streamlined Quick Unfolding Investigation Drone (SQUID), který lze vystřelit do vzduchu pomocí speciálního děla namontovaného na vozidle.

Toto originální řešení umožňuje vypouštět drony  i za různých nepříznivých podmínek a především proklatě rychle – což by se mohlo hodit v nouzových situacích.

SQUID svým tvarem vzdáleně připomíná míč na rugby. Podle dostupných informací váží přibližně půl kila a disponuje čtyřmi rameny s rotory, která se po vystřelení rozloží.

Server IEEE Spectrum uvedl, že jakmile dron dosáhne výšky cca deseti metrů, může již fungovat stejně jako jakékoliv jiné zařízení téhož typu.

Tým nyní hodlá začít pracovat na různých velikostních variantách SQUID, přičemž ta největší by prý dokonce mohla nést značný užitečný náklad. Tím však jeho ambice zdaleka nekončí.

„Zatímco prototyp SQUID, jak je popsaný v tomto příspěvku, byl navržen pro provoz na Zemi, stejný koncept je potenciálně přizpůsobitelný i jiným planetárním tělesům, zejména Marsu a Titanu,“ upozorňují výzkumníci.

Diskuze (2) Další článek: Chytrá kamera Netatmo sleduje, kdo je doma. Podle toho pak spouští alarm (Test)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,