Podívejte se, jak u nás Covid-19 zabíjí. Statistický úřad vydal nezpochybnitelný graf

Český statistický úřad vydal data o počtu zemřelých v období do 45. týdne tohoto roku, tedy do 8. listopadu. A je na nich velmi výrazně vidět vliv příchodu druhé vlny koronaviru. V průběhu října počet mrtvých dramaticky rostl téměř až na dvojnásobek běžného průměru v uplynulých letech. 

Klepněte pro větší obrázek 
Dole jsou křivky týdenního počtu úmrtí za poslední desetiletí v ČR, nahoře vyčnívá křivka letošního roku. Ale pozor, není to až tak dramatické - osa Y totiž nezačíná v nule. 

V souvislosti s onemocněním Covid-19 se lze často potkat s názorem, že se nejedná o vážnou nemoc a počet úmrtí nezvyšuje, protože lidé by „neumírají na Covid, ale s Covidem.“ Z aktuálního grafu je však patrné, že vliv onemocnění Covid-19 na počet zemřelých je jednoznačný a zcela jasně koreluje s nástupem druhé pandemické vlny.

Klepněte pro větší obrázek 
Na celoročním průběhu je vidět březnový vliv chřipkových epidemií, zejména ta v v roce 2018 byla velmi silná. To přitom nedocházelo k žádným opatřením. Covid i navzdory rouškám zabíjí daleko více. 

První vlna na jaře byla z pohledu té druhé velmi slabá. Opatření proti šíření přišla rychle a byla poměrně přísná, své udělal i strach z neznámého. V grafu celkového počtu zemřelých v Česku se proto projevila jen nepatrně. Aktuální podzimní vlna už však do počtu zemřelých zasáhla velmi výrazně. To zatím žádná epidemie chřipky či jiného onemocnění v novodobých dějinách Česka nedokázala. 

Český statistický úřad vydává údaje o počtech úmrtí s více než měsíčním zpožděním. Důvodem je metodika sčítání a kontrola dat. Na další vývoj až do dnešních dní si tedy budeme muset zas ještě počkat. 

Diskuze (167) Další článek: Program AIDA64 prozradil seznam chystaných grafických karet od Nvidie, včetně GeForce RTX 3050

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,