Podle vědce ze Stanfordu se rychle blíží konec sexuálního rozmnožování. Většina dětí bude ze zkumavek

Sex provozovaný za účelem reprodukce se možná jednoho dne stane minulostí. Minimálně podle Henryho T. Greelyho, ředitele Center for Law and the Biosciences při Stanford University.

„Moje nejsilnější předpověď je, že v budoucnosti lidé stále budou mít sex – ale už ne tak často za účelem početí dětí,“ konstatoval výše jmenovaný vědec v rozhovoru pro BBC.

Greely, který v roce 2016 vydal knihu The End of Sex and the Future of Human Reproduction, je přesvědčen o tom, že za 20 až 40 let se většina žen s dobrým zdravotním krytím rozhodne otěhotnět v laboratoři. Co ho k tomu vede?

Výhody IVF

Oplodnění ve zkumavce (in vitro fertilizace, IVF) má určité výhody. Rodiče se například mohou rozhodnout, že embrya ještě před přenosem do dělohy nechají vyšetřit pomocí metody známé pod zkratkou PGD.

V rámci PGD lékaři odeberou z embryí buňky a provedou jejich analýzu, díky čemuž zjistí, zda by dítě od matky či otce zdědilo nějaké problematické geny. V současnosti je tato procedura relativně nákladná, ale podle Greelyho bude postupem času stále dostupnější a dostupnější.

„Stejně jako v případě většiny věcí, i zde bude zpočátku existovat přiměřené množství viscerálních negativních reakcí,“ podotknul Henry. Jakmile si ale široká veřejnost uvědomí, že děti ze zkumavek se skutečně nerodí se „dvěma hlavami a ocasem“, mnoho jedinců prý tuto variantu začne preferovat.

Diskuze (32) Další článek: Google chce být samostatným mobilním operátorem. Pokukuje po spolupráci s firmou Dish

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,