Linux | Nejlepší programy | Pevné disky

Pohrajte si s Linuxem: 6 bezplatných cest, jak spustit systém z externího disku

  • Chtěli byste si vyzkoušet Linux, ale váš počítač nemá DVD mechaniku?
  • Nebo potřebujete nainstalovat Windows na PC bez mechaniky?
  • Připravte si instalační médium na flashdisk či přenosný disk!

Operační systém Linux je zajímavou alternativou k Windows. Pokud byste si chtěli vyzkoušet, která distribuce vám bude vyhovovat nejvíc, máte možnost použít takzvané „live distribuce“, které umožní Linux spouštět z flashdisku či externího disku. Taková možnost se může hodit třeba i ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nejde systém počítače spustit, ale vy se potřebujete dostat k datům na disku.

V tomto článku vám představíme šest nástrojů, které dokážou převést obraz zaváděcího média operačního systému na flashdisk či externí disk. Z něj pak můžete systém nastartovat. Nemusí se přitom nutně jednat o Linux – uvedené způsoby zpravidla fungují i pro instalační médium Windows 10.

Všechny způsoby jsme vyzkoušeli a fungují. Těžko hodnotit, která aplikace je nejlepší, proto si vyberte podle toho, jak se vám líbí uživatelské prostředí a doplňkové funkce.  

YUMI

Open-source aplikace YUMI (zkratka „Your Universal Multiboot Installer“, v překladu „váš univerzální multibootový instalátor“) je jedním z nejpopulárnějších nástrojů pro tvorbu zaváděcích médií. K jeho hlavním výhodám patří skutečnost, že ho lze použít k vytvoření zaváděcího disku s více operačními systémy.

Bez problémů tak můžete mít na jedné flashce třeba instalační médium Windows 10, živou linuxovou distribuci a nástroj pro vyhledávání malwaru. O tom, co bude po startu spuštěno, rozhodnete výběrem z nabídky – pro tyto účely je využívána sada zavaděčů SYSLINUX.

YUMI 
YUMI

Aplikace YUMI nevyžaduje instalaci – stačí ji stáhnout, spustit a odsouhlasit licenční podmínky. V následujícím okně nejprve zvolíte disk, který hodláte použít jako zaváděcí médium. Pokud nemá systém souborů NTFS či FAT32, požádá vás aplikace o jeho naformátování.

V dalším kroku zvolíte distribuci, případně můžete přidat již stažený obraz ve formátu ISO. U některých distribucí lze také nastavit velikost prostoru pro ukládání provedených změn. Po klepnutí na tlačítko Create zobrazí YUMI okno s přehledem naplánovaných operací. V případě souhlasu pak udělá vše, co je potřeba, abyste mohli z disku zavést zvolený systém.

YUMI 
YUMI

Můžeme konstatovat, že YUMI je přímočarý a jednoduchý nástroj, který uživatele vede tak, aby v podstatě neměl šanci něco pokazit. K úplné dokonalosti tak chybí jen lokalizace do češtiny, kterou však – s ohledem na minimalistické rozhraní – nepovažujeme za zásadní.

Diskuze (30) Další článek: První selfie pořízená ve vesmíru se draží v aukci. Na prodej je i řada dalších slavných snímků NASA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,