Pořizování selfies si za posledních 6 let vyžádalo více než 250 obětí

259 lidí z celého světa během uplynulých šesti let zahynulo při pořizování selfies. Plyne to z nové studie, kterou provedli výzkumníci spjatí s All India Institute of Medical Sciences v Novém Díllí.

Nejčastější příčinou skonu bylo utopení, následované nehodami, do nichž byly zapojeny různé dopravní prostředky. Na pomyslném třetím místě se umístily pády z výšek.

Asi nejvíc šokující je zjištění, že věk více než 85 % zemřelých se pohyboval v rozmezí od 10 do 30 let. „Selfie smrti se staly významným problémem veřejného zdraví,“ řekl hlavní autor studie Agam Bansal v rozhovoru pro The Washington Post.

Hlavní potíž spočívá v tom, že lidé ve snaze o získání co možná nejlepšího záběru často zcela nesmyslně riskují. „Nejvíc mě znepokojuje to, že smrti lze zabránit,“ komentoval to Bansal a dodal, že skutečný počet obětí může být ještě vyšší. Řada případů totiž prostě nemusela být zdokumentována.

Není tak divu, že některé země se snaží své občany přimět k větší opatrnosti. Například Rusko před třemi roky zahájilo kampaň „Safe Selfie“, jejíž slogan zněl „dokonce ani milion lajků na sociálních sítích nestojí za váš život a blaho.“

Kromě toho se stále častěji ozývají hlasy, které volají po zákazu focení „selfíček“ v určitých oblastech – u vodních útvarů, na vrcholcích výškových budov či hor atd. Je ovšem otázkou, jak by se dodržování takových zákazů mělo v praxi kontrolovat.

Diskuze (18) Další článek: Lidé si stěžují, že iMessage v iOS 12 rozesílá zprávy špatným lidem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,