Porsche jako dodávka, speciál z Le Mans na značkách nebo moderní Spyder: Auta, která se nedostala do výroby

Ne všechna auta a koncepty se z určitých důvodů dostanou na veřejnost. O to více tedy potěší fakt, že Porsche se nyní rozhodlo své dosud tajné designové studie odhalit. V následujících týdnech tak plánuje v rámci projektu Porsche Unseen ukázat celkem 15 konceptů z let 2005 až 2019, které zatím veřejnost neměla možnost spatřit. Začínáme se třemi prvními kusy. 

U některých vozů se zavrhla sériová produkce, další vznikly čistě jako interní designová cvičení týmu studia Porsche ke stanovení nových nápadů a směřování jazyku značky. Nepůjde přitom jen o on-line prezentaci. Konceptům se bude na 328 stranách věnovat i nová kniha Porsche Unseen a některé z vozů budou příští rok vystaveny v muzeu značky ve Stuttgartu. Prozatím se ale Porsche zaměřuje detailněji na tuto trojici:

Porsche Vision „Renndienst“

Ačkoliv si koncept bere částečně inspiraci v minulosti, přesněji u týmové dodávky VW závodního týmu Porsche z 60. let, myšlenku dodávky sportovní značky rozšiřuje i do civilní sféry. Jde tak o vizi prostorového „family-friendly“ vozu až pro 6 osob, přičemž řidič má v kabině středovou pozici. Elektrické pohonné ústrojí s ohledem na futuristický design asi nepřekvapí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Porsche 919 Street

Pokud by muselo Porsche vytvořit ze závodního Le Mans speciálu 919 Hybrid silniční homologační verzi, vypadala by nejspíš takto. Koncept vychází z techniky použité v závoďáku, má identický rozvor i celkové rozměry, pevný karbonový monokok a hybridní pohonné ústrojí o síle 900 koní. „Vzrušující zážitek z řízení závodního auta třídy LMP1 dostupný pro amatérské řidiče,“ popisuje zaměření konceptu Porsche.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Porsche Vision Spyder

Kompaktní, lehký a puristický sporťák s odkazem na staré Porsche 550-1500 RS Spyder z roku 1954. Tento koncept vznikl teprve minulý rok. Měl za úkol dále vyvinout identitu designu Porsche a fungovat jako sbírka nápadů do budoucna. V tomto směru zmiňuje značka například „ultra-moderní“ ochranný rám za posádkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek připravila redakce Autorevue.cz

Diskuze (1) Další článek: Bitcoin pokračuje v růstu. Cena je nejvyšší od roku 2017, letos vzrostla více než trojnásobně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,